Babiš s Dolejšem bilancovali: Odtud plynou problémy dnešní společnosti

14.11.2014 13:40

V sále bývalé Sněmovny lidu k výročí sametové revoluce promluvil také vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Poznamenal, že před listopadem hodně snili o svobodě a dobrém životě, ale nesmíme zapomínat na to, že spolu se svobodou kráčí ruku v ruce i odpovědnost. Odpovědnost ale často odmítali převzít politici, proto si dnes politiků lidé tolik neváží. Po Babišovi pronesl několik slov i místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Babiš s Dolejšem bilancovali: Odtud plynou problémy dnešní společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: "Nemračte se tak, vždyť je pátek !"

Lidé prý před listopadem 1989 hodně snili. Snili o tom, že ponesou zodpovědnost za své životy a budou svobodně i šťastně žít. To se prý v podstatě naplňuje. „Je ale důležité, aby si i dnešní mladí lidé uvědomovali sílu odkazu 17. listopadu, který říká, že neseme zodpovědnost za své životy,“ upozornil Babiš.

Euforie ale opadla nejpozději s dělením Československa, a to i proto, že politici sice hlásali přechod ke kapitalismu, ale odmítali nést odpovědnost za svá politická rozhodnutí. I to vedlo k tomu, že je dnes česká politika do značné míry zdiskreditovaná.

Alternativy jsou, říká Dolejš

K 17. listopadu řekl své i místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Své vystoupení vzal přitom poměrně ze široka, protože zavzpomínal na rok 1945, kdy si lidé přáli změny ve společnosti. K řadě z nich došlo, lidé často získali sociální jistoty, ale zároveň se utlumil společenský pohyb ve společnosti. „Samotný 17. listopad byl pak výbuchem nespokojenosti se zakonzervováním moci... Změny byly nutné a přišly. Byť nezapomínejme, že si lidé přáli sociální jistoty a ještě asi 40 procent občanů věřilo v nějakou formu socialismu,“ podotkl Dolejš.

Navrch ale získali lidé, kteří usilovali o kapitalistickou transformaci poměrů v jisté obdobě z 19. století, kdy nebyl na sociální práva brán zdaleka tak velký zřetel. Tak nebo tak, svobodu zde máme a podle Dolejše s ní musíme nakládat. Faktem však také je, že nemalé množství kapitálu u nás drží zahraniční společnosti, prohlubují se sociální rozdíly a tak podobně. „Ve společnosti se také znovu zabydlují vulgarismy a hrubosti,“ podotkl k tomu Dolejš. Je proto třeba demokracii dál rozvíjet, hledat vývojové alternativy a věnovat se poctivé práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…