Babiš se bude radit s právníky. Označení oligarcha odmítá

14.09.2016 14:26

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) počká, až zákon o střetu zájmů posoudí Senát a prezident, pak se poradí o dalším postupu s právníky. Novinářům to řekl poté, co Sněmovna schválila novelu, která ministrům zakazuje například vlastnit média. Babiš odmítl označení za oligarchu, trvá na tom, že se chová transparentně.

Babiš se bude radit s právníky. Označení oligarcha odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úterní jednání sněmovny se neslo v trochu ospalém duchu

Šéf hnutí ANO novinářům řekl, že předseda opoziční ODS Petr Fiala definitivně potvrdil, že zákon je namířen přímo proti jeho osobě. "Nerozumím, proč někdo upírá základní právo vlastnit," uvedl. Tradiční politické strany hlasovaly znovu spolu, dodal.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na schválení předpisu uvedl, že si oligarchové musí vybrat mezi členstvím ve vládě a dotacemi, zakázkami a vlastnictvím médií. Babiš označení za oligarchu odmítl. "Oligarchie je nedemokratická forma. Hnutí, které jsem založil, bylo zvoleno v demokratických volbách," řekl.

Babiš dále uvedl, že je nejsledovanější osobou v zemi. "A myslím, že se od počátku své funkce chovám transparentně," uvedl. Koaličním partnerům ČSSD a KDU-ČSL, kteří zákon podpořili, vyčetl, že o jeho majetku věděli už při vyjednávání vládní spolupráce. "Věděli, co všechno vlastním a že nemám důvod to nějakou formou přepisovat na nějaké příbuzné, jak to dělali oni," řekl.

Členové kabinetu podle schváleného textu sice budou moci dál ovládat firmy, společnosti ale nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Zákon taky zakáže budoucím členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk.

Babiš nechtěl odhadovat, jak se k předpisu postaví senátoři a prezident. "Já to neumím posoudit. Považuji to za nespravedlivé a uvidím z hlediska času, jak to bude," uvedl. Ještě před případnou poradou s právníky ale zdůraznil, že považuje za nepřijatelné, aby bylo omezeno jeho právo vlastnit majetek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…