Babiš se dnes pokusí přesvědčit Zemana, aby odvolal Staňka

02.07.2019 6:25

Klíčovou roli pro budoucnost vlády může mít dnešní schůzka v Lánech, na které se premiér Andrej Babiš (ANO) plánuje pokusit přesvědčit prezidenta Miloše Zemana, aby po více než měsíci vyhověl návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). ČSSD výměnou ministra podmiňuje pokračování ve vládě, připomněla ČTK.

Babiš se dnes pokusí přesvědčit Zemana, aby odvolal Staňka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vzhledem k Babišově účasti na summitu EU v Bruselu, který se protahuje od neděle, byl začátek schůzky posunut na 20:00.

Situace kolem Staňka se vyhrotila minulý týden, než v neděli vypršel termín, do kterého ČSSD požadovala, aby byla výměna Staňka za místopředsedu ČSSD Michala Šmardu dořešena. Zeman přitom nenaznačuje, že by se Staňka chystal odvolat, naopak avizuje, že se pokusí ministra usmířit se šéfem ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem.

Hamáček mluvil minulý týden v souvislosti s počínáním prezidenta o tom, že Česko je na hraně ústavní krize. Na páteční schůzce se s Babišem dohodli na tom, že ČSSD počká na výsledek dalšího jednání premiéra s prezidentem. Hrad poté oznámil, že v úterý přijme v Lánech Babiše i Hamáčka.

Na summitu v Bruselu se státníci přes více než 18 hodin rokování nedokázali shodnout na obsazení klíčových unijních funkcí. Dohodli se místo toho, že se opět setkají dnes v 11:00. Babiš poté uvedl, že se pokusí dojednat odklad schůzky v Lánech, která měla začít v 17:00. Prezident mu vyhověl a začátek jednání posunul na 20:00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…