Babiš se ničeho nedopustil, je si jist Stropnický. Postoj syna Matěje ho netěší

15.09.2017 12:59

Ministr obrany a místopředseda hnutí ANO Martin Stropnický se v rozhovoru pro deník Právo rázně postavil za svého stranického šéfa Andreje Babiše. Je to prý ten nejlepší hráč na celém politickém hřišti. Čelil také dotazu, zda se doma hádá o Andreje Babiše se synem Matějem Stropnickým. Na závěr přirovnal práci na ministerstvu obrany k chůzi po minovém poli.

Babiš se ničeho nedopustil, je si jist Stropnický. Postoj syna Matěje ho netěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Martin Stropnický prozradil, že poslanci hnutí ANO většinou dospěli k závěru, že žádost policie o vydání jejich šéfa nebyla dost přesvědčivá. O zákonodárcích hnutí ANO prý rozhodně nelze říci, že by šli za Andrejem Babišem jako ovce. Rozum jim naopak napovídal, že něco není v pořádku.

„Například podle policie se mělo provinit dalších sedm lidí a přitom je nikdo nevyslechl. Tak se ptám proč? Obecně považuji imunitu za překonanou, ale nikdo nemůže chtít, abychom v každém případě hlasovali pro vydání, protože každý případ má svůj příběh,“ vysvětloval Stropnický, proč většina poslanců hnutí ANO ani nepřišla do sálu, když se o vydaní jejich šéfa hlasovalo.

Stropnický má za to, že v kauze Čapí hnízdo k žádnému pochybení nedošlo. Firma Čapí hnízdo byla v době, kdy žádala o dotace, jen malou firmou. Agrofert ji koupil teprve ve chvíli, kdy se ukázalo, že farma sama o sobě nebude bez většího investora životaschopná. Viděno z tohoto úhlu pohledu je Stropnický přesvědčen, že se Babiš ničeho nedopustil.

Celý rozhovor naleznete zde.

Místopředseda hnutí ANO Martin Stropnický uznává, že s ním někteří lidé nemusí souhlasit. Pravidelně s ním nesouhlasí třeba jeho syn Matěj Stropnický – předseda Zelených. „A co po mně chcete? To je můj syn, jiný člověk. My jsme dva lidi,“ zdůraznil ministr obrany. „Promiňte, hovory otce a syna, při vší veřejnosti mé funkce, jsou má soukromá věc... Nebudu tvrdit, že je mi to příjemné, když má Matěj takto vyhraněný postoj. To mě netěší,“ doplnil ještě.

Babiš je dnes podle Stropnického nejlepším hráčem na politickém hřišti a hnutí ANO nemá sebemenší důvod zbavovat se svého šéfa. Prozatím prý ANO neřeší ani otázku, co bude po volbách, až ostatní politické strany přijdou a řeknou, že do vlády s hnutím ANO třeba půjdou, ale jen bez Babiše. Tohle prý bude třeba řešit až po volbách.

Nakonec Stropnický promluvil o tom, zda by si přál zůstat ministrem obrany také po volbách. Raději si prý nedělá žádné plány. Má zkušenosti z diplomacie, z kultury a teď i z ministerstva obrany. Na všech těchto třech pozicích se pohyboval a má s nimi určité zkušenosti. Ministerstvo obrany však prý připomíná především pole minové.

„Ministerstvo obrany je jako zaminované pole. Jedna moje předchůdkyně chodí k soudu, pravá ruka premiéra je kvůli kauze na obraně odsouzená. Zpochybňují se tu podpisy velkých akvizic před koncem vlády. Tady jsou všichni i na nižších funkcích pod obrovským tlakem. Tady je snadné spadnout do malérů, ne protože jste chtěl podvádět, ale protože jste jen něco přehlédl,“ popsal Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…