Babiš se opět vyjádřil o neziskovce Transparency International. Má prý velmi problematické financování

19.11.2019 21:35

Protikorupční organizace Transparency International (TI) podala žalobu na premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli poškozování dobrého jména organizace. Premiér se o TI opakovaně vyjadřoval jako o zkorumpované organizaci a neomluvil se ve lhůtě, která mu byla daná. Nyní Babiš ve vyjádření pro soud, jež má k dispozici Aktuálně.cz, uvedl, že si nemyslí, že česká pobočka Transparency International páchá trestnou činnost, ale není nezávislá.

Babiš se opět vyjádřil o neziskovce Transparency International. Má prý velmi problematické financování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

K soudu Andreje Babiše organizace poslala letos v červenci. Transparency International se žalobou brání proti jeho celkem 17 výrokům, v nichž ji označil za zkorumpovanou nebo ji jinak dal do souvislosti s korupcí. Organizace se u soudu chce brát za své dobré jméno, žádá po premiérovi omluvu. Podání Transparency míří i na Úřad vlády, jenž podle neziskovky odpovídá za Babišovy výroky na půdě Poslanecké sněmovny.

„Je zřejmé, že žalovaný (premiér Babiš) neužil výraz ‚zkorumpovaný‘ jako skutkové tvrzení ve smyslu toho, že by se snad žalobkyně (Transparency International) měla dopouštět nějaké trestné činnosti. Žalovaný chtěl užitou kritikou poukázat na problematiku financování žalobkyně a v té souvislosti poukázat na její závislost na finančních prostředcích od některých ministerstev, Evropské komise, úřadu OLAF,“ píše se ve vyjádření pro soud od Babišova advokáta Jiřího Urbánka.

Krajský soud v Praze, který žalobu vyřizuje, vyzval žalované strany k vyjádření. Premiér Babiš nařčení na adresu Transparency vysvětluje tak, že chce kriticky poukázat na její financování. Organizace získává prostředky na svůj chod pomocí grantů vypsaných českými ministerstvy či orgány Evropské unie, nabízením svých služeb ve veřejných zakázkách či prostřednictvím peněz od drobných dárců.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…