Babiš se pral za každou korunu jak eskymáckej pes, hájil svého šéfa v Partii Brabec. Pak ale dostal slovo Dolejš

28.05.2017 11:55

Hosty nedělní Partie byli vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Ministr využil čas před kamerami k rázné obhajobě svého stranického šéfa Andreje Babiše. Obrazně řečeno se za něj bil takřka do krve. Sněmovna prý na bývalého ministra financí pořádá nedůstojný hon. Dolejš nesouhlasil.

Babiš se pral za každou korunu jak eskymáckej pes, hájil svého šéfa v Partii Brabec. Pak ale dostal slovo Dolejš
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Vládní krize podle Richarda Brabce vznikla kvůli klesajícím preferencím ČSSD. „Celá ta situace způsobila, že naši kolegové převrhli stůl. Když se podíváme na důvod vzniku tzv. krize asi dva týdny zpátky, tak pan Babiš byl připraven požádat prezidenta Zemana, aby přijal jeho demisi, ale pak už se rozjel ten kolotoč. Podání demise, nepodání demise a tak dále,“ spustil Brabec. 

Moderátorka Brabcovi připomněla, jak Babiš ve sněmovně vykřikoval „klidně mě zastřelte, ale já nerezignuji“. Dají se snad tato slova vykládat jako ochotu k podání demise do rukou prezidenta? „To si myslím, že bylo špatně vysvětleno, spíš tím myslel, že neodejde z politiky,“ odvětil na to místopředseda hnutí ANO.

Debaty ve sněmovně o Andreji Babišovi pokládá za nedůstojné. „Bylo to celé zaranžované jako pěkné divadlo, jako velké divadlo, ale nebylo to moc důstojné,“ konstatoval Brabec. Možná za tím je třeba hledat postoj Andreje Babiše ke státním penězům. „Babiš se pral za každou korunu jak eskymáckej pes. On vidí ty peníze v úplně jiné rovině, nejsou to pro něj jen nějaké papírky, které se někde natisknou,“ prohlásil Brabec.

ČSSD prý chtěla státní peníze především rozhazovat. Je to údajně vidět i na tomto posledním rozpočtu, kdy se sice koalice shodla na tom, že schodek bude padesát miliard, jenže koaliční partneři mnohdy požadují více peněz, než je reálné. Sám Brabec je prý jiný. „Víte, já jsem přišel z normálního světa a jsem skromný,“ vychválil se.

Hon se podle jeho názoru pořádal i na náměstkyni na ministerstvu financí Alenu Schillerovou. Podle Brabce je profesionální úřednicí a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek o ní prý neříkal pravdu, když jí vkládal do úst slova o tom, že finanční správa nemůže řešit korunové dluhopisy.

Dolejš nabídl na vládní krizi trochu jiný pohled. Od počátku této vlády existovalo mezi koaličními stranami určité napětí. Všichni věděli, že pan Babiš v jedné osobě spojuje ekonomickou, politickou a mediální moc, a dalo se tušit, že z toho mohou vzniknout problémy.

Tento latentní problém jen vyvřel na povrch s aktuální vládní krizí, která skončila tím, že Andreje Babiše na postu ministra financí nahradí Ivan Pilný. „On bude jen ministrem udržovacím. Ukázalo se to, už když Andrej Babiš předložil rozpočet a z ČSSD začalo zaznívat, že byl šit horkou jehlou,“ připomněl Dolejš.

Neměli bychom také zapomínat na dar – nedar Davida Rusňáka pro hnutí ANO. Tomuto hnutí se někde ztratil milion a podle komunistického poslance tu existuje také podezření na černé účetnictví. „Tady se někde ztratil milion korun a za to v minulosti padaly i vlády,“ konstatoval Dolejš.

Brabec okamžitě odmítl, že by se v hnutí ANO pracovalo s černým účetnictvím. Celý problém podle jeho názoru vznikl tím, že pan Babiš žádnou smlouvu o daru od pana Rusňáka nepodepsal, a pokud není smlouva, nebylo možné předat ani zmíněný dar. Jde prý o problém, který by si měla vyřešit organizace hnutí ANO v Brně.

Posteskl si, že se tady neustále útočí na hnutí ANO, ale málokdo si všímá toho, co se děje na ministerstvu školství, kde zasahovala policie. Na ministerstvu financí policie nezasahovala, a přece sněmovna pořádala schůzi o Andreji Babišovi, zatímco o ministryni školství žádná schůze nebyla.

Dolejš ale hned nabídl vysvětlení. „Víte, ona paní ministryně poměrně rychle zareagovala a oznámila, že rezignuje, takže v podstatě nebyl čas svolávat nějakou mimořádnou schůzi, zatímco pan Babiš kličkoval,“ prohlásil Dolejš

Nakonec padlo pár slov také k chování prezidenta Zemana ve vládní krizi. Pánové se shodli na tom, že Miloš Zeman měl jako prezident odložit své osobní pocity a měl jednat důstojněji.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…