Babiš se prý zakousl do ČEZu. Padají trestní oznámení a ve vzduchu visí čistky ve vedení

25.03.2014 20:03

Neklidné časy zažívá vedení elektrárenské společnosti ČEZ. Ministr financí Andrej Babiš se už kriticky vyjádřil ke klesající výkonnosti firmy a také naznačil, že veškerý loňský čistý zisk se využije na výplatu dividend. Navíc Finanční analytický útvar spadající pod Babišovo Ministerstvo financí podal trestní oznámení na generálního ředitele Daniela Beneše.

Babiš se prý zakousl do ČEZu. Padají trestní oznámení a ve vzduchu visí čistky ve vedení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Dlouhých deset let stát nijak výrazně nepromlouval do vedení elektrárenské společnosti ČEZ, ačkoli vlastní její téměř 70procentní podíl. To se však změnilo nástupem Andreje Babiše do čela Ministerstva financí. První místopředseda vlády pro ekonomiku si zve šéfy ČEZu ke schůzkám, na nichž získává podstatné informace o fungování tuzemského energetického gigantu. Na něco takového nebyli lidé z vedení ČEZu za předchozích ministrů financí a premiérů vůbec zvyklí a naopak se těšili jejich naprosté důvěře.

Andrej Babiš už dal také najevo, že se pravděpodobně celý loňský zisk firmy využije na výplatu dividend. Přitom až dosud bylo pravidlem, že se z čistého zisku rozpouštělo na dividendy mezi 50 a 60 procenty, zatímco zbývající část se používala na investice. Pokud by k tomu opravdu došlo, tak by si z čistého loňského zisku ČEZu 35,2 miliardy korun přišel stát na dividendách na téměř 25 miliard korun. ČEZ by v takovém případě musel omezit investice, což se nezamlouvá premiéru Bohuslavu Sobotkovi, jenž věří v zahájení dostavby jaderné elektrárny Temelín.

V požadavku majoritního vlastníka na větší dividendy není problém

Hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář poukazuje na to, že investiční aktivita ČEZu v současnosti, nebo i to, co je naplánováno na nejbližší období, klesá. „Je to dáno celkovým nejasným výhledem energetiky. S tím souvisí oddálení nebo následné zrušení tendru na Temelín, takže v ČEZu v dohledné době není vidět prostor, že by potřeboval investovat. A pokud majoritní vlastník, tedy stát, který v tomto případě zastupuje Ministerstvo financí, požaduje větší výplatu dividend, tak v tom nevidím žádný logický problém,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Sklenář.

Zmíněné zrušení tendru na dostavbu JE Temelín je podle nedávného vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka pravděpodobnější variantou. „ČEZ právě dlouhodobě část zisku zadržoval s tím, že ho používal na budoucí investice. Pokud by došlo k tomu, že ČEZ by dlouhodobě vyplácel většinu zisku akcionářům, tak by své investice musel výrazně omezit a dostavba těch dvou bloků jaderné elektrárny Temelín by nepřicházela v úvahu,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Cihlář, analytik společnosti Next Finance pro akciové trhy.

Nejspíš půjde o jednorázové opatření, příště se část zisku znovu zadrží

Je však skeptický k tomu, že by stát odčerpával rok co rok na dividendách ČEZu celý čistý zisk. „Domnívám se, že pokud se ministru Babišovi podaří prosadit svůj návrh, tak by se spíše jednalo o jednorázové opatření, díky němuž by ČEZ vyplatil v tomto roce naprostou většinu zisku akcionářům. Ale v příštím roce už by se nejspíš vrátil k tomu, že část zisku by zase zadržel ve prospěch svých investic,“ domnívá se Jiří Cihlář, že po okraj naplněnou kasičkou pro stát se ČEZ už zase v příštích letech nestane.

Intenzivní zájem ministra financí Andreje Babiše o ČEZ nekončí u výplaty dividend. Jak upozorňují Hospodářské noviny, dají se očekávat i personální změny. Do složení dozorčí rady by chtěl zasáhnout na červnové valné hromadě. Její složení je důležité vzhledem k tomu, že společnost je řízena na principu tzv. německého modelu, kdy dozorčí rada volí vedení firmy, což by umožnilo provést změny v managementu firmy. To je i zřejmý cíl ministra financí.

Investovalo se tolik peněz a výkonnost firmy klesá, diví se Babiš

„V ČEZu je plno věcí, které bychom si měli historicky vysvětlit. Výkonnost té firmy klesá, nechápu proč, když jsme investovali tolik peněz. Většinou když člověk investuje, tak by z toho měl mít větší profit. V minulosti tam proběhlo množství různých operací, nákupy, prodeje...“ prohlásil Andrej Babiš v sobotním rozhovoru pro MF Dnes a dal najevo, že podrobné informace k výkonnosti a investicím očekává jako hlavní akcionář na zmíněné valné hromadě.

Otázkou však je, zda za klesající výkonností ČEZu hledat neodpovídající kvalitu managementu, nebo spíš složitou situaci na trzích, kdy burzovní cena elektřiny dlouhodobě klesá. „Stačí se podívat na to, jak jsou na tom ostatní energetické společnosti v Evropě. Je opravdu velice obtížné růst ve chvíli, kdy dlouhodobě klesá tržní cena elektrické energie. Přikláním se spíš k tomu, že ČEZ doplácí na obtížné podmínky na trhu a zlepšení hospodaření ČEZu přijde až ve chvíli, kdy se cena elektřiny stabilizuje, nebo začne dokonce mírně růst,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Cihlář, analytik společnosti Next Finance pro akciové trhy.

Rekordní zisky nelze dosahovat při desetiletém minimu ceny elektřiny

„Kvůli tomu, co se děje z hlediska regulací a zásahů do tohoto odvětví, všechny evropské klasické energetiky velmi trpí. Není to jenom ČEZ. Ale ať se podíváme do Německa, do Rakouska, do severní Evropy, všude ty energetiky ztrácejí svoji pozici. Z tohoto hlediska mi přijde, že ČEZ z toho vychází ještě ze všech nejlíp, protože ten mix, který vyrábí elektřinu, ten produkční mix, je jeden z těch nejlepších,“ myslí si hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Relativní výkonnost ČEZu považuje za nejlepší i z toho důvodu, že nemá problémy se zadlužením, což může trápit některé jiné energetiky. „Za stávající situace podmínky na trhu nedávají tu možnost, aby mohl mít ČEZ výrazně lepší výkonnost. Je to dáno i tím, že cena elektřiny propadla na desetileté minimum. Takže z toho rekordní zisky nemohou nikdy vzniknout,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Petr Sklenář.

Do sídla ČEZu opakovaně vnikla protikorupční policie

Vedení ČEZu a jeho generálního ředitele Daniela Beneše neohrožují jen výroky ministra financí Andreje Babiše o klesající výkonnosti firmy. Nepovedly se miliardové investice v Albánii, Bulharsku a Rumunsku. Probíhá také několik vyšetřování, při nichž se policie zajímá o prodej německých dolů Mibrag Energetickému a průmyslovému holdingu, ale také o předraženou zakázku na stavbu solární elektrárny s firmou Amun.Re. Kvůli tomu zasahovala v sídle ČEZu na konci loňského roku protikorupční policie.

Ta si svou návštěvu zopakovala před dvěma týdny a tentokrát šlo o to, že ČEZ v rámci mimosoudního vyrovnání vyplatil bývalým minoritním akcionářům Severomoravské energetiky téměř 350 milionů korun. Pikantní na tom je, že se poškození soudili jen zhruba o 20 milionů korun. Objevilo se tak podezření, že se jednalo o vyvádění peněz ze státní firmy. Podle finančního ředitele Martina Nováka však vyšší narovnání přiznal akcionářům i soud, a pokud by se s nimi ČEZ nedohodl, mohl by platit i více než miliardu korun.

Cifršpióni od Babiše podali trestní oznámení na generálního ředitele

Ani tato obhajoba však nic nemění na skutečnosti, že Finanční analytický útvar, který patří pod Babišovo Ministerstvo financí, podal právě na finančního ředitele Martina Nováka, ale dokonce i na generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše trestní oznámení. Šéf firmy si je ale jist, že se mu podaří přesvědčit policii, že ČEZ postupoval správně, a ta pak vyšetřování ukončí. Pokud by se ale tato kauza dostala až do fáze obžaloby obou špičkových manažerů, stala by se jejich pozice v čele elektrárenské společnosti zřejmě neudržitelnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…