Babiš se raduje: Pryč s migračním paktem OSN! My, USA, Izrael, Polsko a Maďarsko jsme proti. Ale Slováci...

19.12.2018 19:17

Valné shromáždění OSN dnes většinou, tedy 152 hlasy, potvrdilo globální pakt o migraci. Na svém Facebooku o výsledku hlasování informoval i český premiér Andrej Babiš, který s potěšením potvrdil, že Česká republika v této věci hlasovala tak, jak přislíbil. Jasně proti. A stejně tak poukázal i na to, jaký postoj k hlasování zaujala jeho rodná země, Slovensko.

Babiš se raduje: Pryč s migračním paktem OSN! My, USA, Izrael, Polsko a Maďarsko jsme proti. Ale Slováci...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelné interpelace na premiéra Andreje Babiše ve sněmovně

Proti globálnímu kompaktu pro bezpečnou, řízenou a legální migraci na zasedání OSN v New Yorku hlasovalo dnes celkem pět zemí. Předseda vlády Andrej Babiš tak na sociální síti upřesnil, že konkrétně jde o Česko, Maďarsko, Izrael, Polsko a USA. 

„Česká republika tak hlasovala proti tzv. Marrákešské deklaraci, tak jak jsme slíbili,“ připomněl Babiš s tím, že stále tak drží strategii proti ilegální migraci. „A nepřijmeme ani jednoho migranta,“ zopakoval.

Dále zkonkretizoval podrobněji výsledky hlasování. Pro rezoluci bylo 152 hlasů. Proti rezoluci již zmíněných pět hlasů (ČR, USA, Izrael, Polsko, Maďarsko). Dalších 12 zemí se zdrželo a nehlasovalo jich 24 (včetně Slovenska), uvedl premiér.

Právně nezávazný globální pakt o migraci má zajistit bezpečnou, řízenou a legální migraci, řada zemí včetně České republiky jej však odmítá. Ve VS OSN pro dnešní usnesení hlasovalo méně zemí než v marockém městě Marrákeši 10. prosince, kde jej předběžně přijalo 164 zemí.

Anketa

Dělal Andrej Babiš v roce 2018 České republice v zahraničí ostudu?

11%
89%
hlasovalo: 16213 lidí
Pakt má za cíl mimo jiné řešit i to, proč lidé migrují, jak je chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů. Babiš na Twitteru uvedl, že Česká republika hlasovala proti paktu, tak jak slíbila. „Držíme naši strategii proti ilegální migraci. A nepřijmeme ani jednoho migranta,“ napsal český premiér.

Jednání o globální dohodě začala v důsledku migrační krize v Evropě v roce 2015, která byla největší uprchlickou krizí od druhé světové války. Příliv migrantů vyvolal v Evropě strach z cizinců a nacionalistické nálady.

Toto pondělí VS OSN drtivou většinou přijalo globální pakt o uprchlících, který rozšiřuje současný mezinárodní právní rámec o běžencích. Proti hlasovaly pouze Spojené státy a Maďarsko, Česká republika právně nezávazný dokument podporující mezinárodní spolupráci podpořila. Tento dokument se liší od globálního paktu o migraci, který Valné shromáždění schválilo dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…