Babiš se sejde s Hamáčkem, bude jednat vedení ČSSD

25.07.2019 6:35

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes setká s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, aby ho informoval o výsledcích svého středečního jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Poté se sejde grémium ČSSD k jednání o dalším postupu. Babiš po schůzce prostřednictvím twitteru uvedl, že Zeman potvrdil odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) k 31. červenci, se jmenováním nového ministra chce ale počkat až na polovinu srpna. ČSSD prosazuje do funkce svého místopředsedu Michala Šmardu.

Babiš se sejde s Hamáčkem, bude jednat vedení ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Předsednictvo ČSSD v polovině července podpořilo nominaci Šmardy na ministra kultury. Podle Hamáčka strana odmítá jiného kandidáta, nebude souhlasit ani s tím, že by byl řízením ministerstva dočasně pověřen jiný sociálnědemokratický ministr. Představitelé ČSSD opakovaně uvedli, že pokud by si sami nemohli rozhodovat o svých zástupcích ve vládě, ztratila by jejich účast v kabinetu smysl.

Babiš na konci května navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování Šmardy, podle Ústavy prezident návrhu musí vyhovět. Zeman Šmardu opakovaně kritizoval a zpochybňoval jeho kvalifikaci pro úřad.

Situace kolem Staňka je dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérovi s navrženou změnou ve vládě. Otálení s odvoláním ministra je jedním z bodů ústavní žaloby na prezidenta, kterou ve středu schválil Senát a podle které Zeman svými skutky porušuje Ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…