Babiš se setkal v Tokiu s premiérem Abem, pozval ho do Prahy

24.10.2019 15:28

Český premiér Andrej Babiš se dnes v Tokiu sešel se svým japonským protějškem Šinzóem Abem a pozval ho do Prahy. Vhodnou příležitostí k návštěvě by mohlo být stoleté výročí navázání diplomatických vztahů obou zemí, které Praha a Tokio oslaví příští rok, napsala ČTK.

Babiš se setkal v Tokiu s premiérem Abem, pozval ho do Prahy
Foto: red
Popisek: Japonská vlajka

Babiš uvedl, že by Česká republika chtěla během návštěvy japonského premiéra dokončit a podepsat dohodu o strategické spolupráci s Japonskem. V japonské metropoli se prý také snažil přesvědčit japonskou stranu o zavedení přímého leteckého spojení Prahy a Tokia.

„Považujeme Japonsko za velice důležitého ekonomického partnera a investora... v Česku máme 266 japonských firem, které zaměstnávají asi 51 000 našich lidí, takže je tady obrovský potenciál spolupráce,“ podotkl český premiér.

„Příští rok oslavíme společně 100 let navázání diplomatických vztahů a já jsem pozval premiéra Abeho na návštěvu. Chtěli bychom během této návštěvy specifikovat a podepsat dohodu o strategické spolupráci,“ uvedl Babiš.

Spolupráce by se měla podle Babiše zaměřit na to, co ČR nejvíc trápí, a to je podle něj nedostatek pracovní síly. Českou ekonomiku je třeba podle mínění premiéra transformovat s využitím robotizace, umělé inteligence a dalších vyspělých technologií.

 

Babiš uvedl, že dnes v Japonsku navštívil technologickou firmu NEC (Nippon Electric Company), která vyrábí například přístroje na rozpoznávání tváře. Ty by se daly v budoucnu využít třeba na letištích k rychlejšímu odbavení pasažérů. Český premiér rovněž připomněl, že firma Toyota, která vyrábí auta v Kolíně, chce zvýšit produkci.

Předseda české vlády zastupoval v úterý Česko na slavnostním uvedení nového japonského císaře Naruhita na trůn, čímž ho pověřil prezident Miloš Zeman. Dnes svou návštěvu v Japonsku končí.

Foto uvnitř článku: Vlada.cz

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…