Babiš souhlasí s konáním mimořádné schůze sněmovny ke kauze Čapí hnízdo

18.03.2016 20:58

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyzve poslance hnutí ANO, aby schválili program mimořádného jednání Poslanecké sněmovny ke kauze Čapí hnízdo. Babiš to dnes řekl České televizi a televizi Prima. O svolání schůze požádala koncem minulého týdne pravicová opozice spolu s Úsvitem s Blokem proti islámu. K mimořádnému jednání má dolní komora parlamentu zasednout ve středu 23. března. Babiš už dříve slíbil, že na něm zveřejní majitele farmy Čapí hnízdo z doby, kdy společnost žádala o evropské dotace.

Babiš souhlasí s konáním mimořádné schůze sněmovny ke kauze Čapí hnízdo
Foto: ReproFoto: FTV Prima
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie

„Nemám s tím problém a já budu doporučovat kolegům, aby hnutí tu schůzi podpořilo,“ prohlásil dnes Babiš. Ještě ve čtvrtek přitom kritizoval koaliční lidovce právě za to, že chtějí vyslovit souhlas s programem mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k Čapímu hnízdu.

Druhý koaliční partner Babišova hnutí ANO, sociální demokraté, s podporou schůze dosud váhají. Dnes večer o věci jedná předsednictvo ČSSD. Podle čtvrtečního vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) musí Babiš problémy kolem kauzy Čapího hnízda srozumitelně vysvětlit a řešit, nesmí je bagatelizovat.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky tomu společnost dosáhla na evropskou dotaci přes 50 milionů korun, kterou by firma z rozsáhlého koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu. Někteří opoziční politici tento postup vnímají jako dotační podvod, a svolali proto mimořádnou schůzi.

 

 


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…