Babiš tvrdil, že peníze budou, připomněla Gajdůšková

03.06.2014 22:35

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) znovu otevřel otázku opětovného zavedení poplatku za hospitalizaci v nemocnici. Zatímco místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka se nebrání diskuzi o tomto tématu, místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková to razantně odmítla. A na dálku připomněla Babišovi jeho vlastní slova z dob, kdy se vyjednávala koaliční smlouva.

Babiš tvrdil, že peníze budou, připomněla Gajdůšková
Foto: ČSSD
Popisek: Alena Gajdůšková

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka se v úterních Událostech, komentářích České televize vyjadřovali ke sporům uvnitř koalice. Ty tentokrát odstartoval Andrej Babiš, když se v témže pořadu o den dříve rozpovídal o možném znovuzavedení poplatku za hospitalizaci v nemocnici a před televizními kamerami uvažoval také o zachování druhého pilíře důchodového systému. Oba tyto návrhy promptně odmítl Bohuslav Sobotka (ČSSD). Lidovci stojí kdesi uprostřed.

Každý si platí zdravotní pojištění

„Já jsem přesvědčen, že to chyba byla,“ poznamenal na adresu poplatku za hospitalizaci Jurečka hned v úvodu. Gajdůšková to vidí zcela jinak. Tento poplatek zrušil Ústavní soud, koalice ho neobnovila - a tečka. Vláda teď podle jejího názoru musí řešit důležitější věci, především usilovat o zvýšení zaměstnanosti.

„V koaliční smlouvě to takto dojednáno bylo, ty expertní týmy se tím intenzivně zabývaly a my jsme mimochodem pana Babiše upozorňovali, že naše záměry, jako valorizace penzí, budou něco stát, a jako řešení jsme navrhovali zavést bankovní daň. Andrej Babiš to odmítl,“ prohlásila Gajdůšková. Odmítl to prý s tím, že zdroje budou, jen je třeba ucpat díry, kterými peníze utíkají.

Paní senátorka v této souvislosti vzpomněla i příklad svého bratra, který prý onemocněl, rodině vypadl příjem, ale vzhledem k bratrově nemoci rodině rostly náklady. Obratem připomněla, že si lidé platí zdravotní pojištění a to by mělo být dostačující. A jestliže teď schází peníze nemocnicím, podle Gajdůškové je možné najít prostředky jinde.

„Já mimo jiné pracuji ve Svazu pacientů ČR a já bych raději otevřela jinou debatu... Jak je možné, že v Rakousku stačí k jedné operaci tři vyšetření, zatímco v České republice je to vyšetření patnáct?“ ptala se Gajdůšková. To se prý skutečně děje. Slyšela to od pacienta, který si chtěl nechat operovat kyčel a dozvěděl se, že v Rakousku k tomu potřebuje jen tři vyšetření, zatímco v Česku je to vyšetření patnáct.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…