Babiš uletěl a nejedná s námi, zlobí se opozice. Nouzový stav ohrožen, už opravdu

10.02.2021 11:18

Pravicová předvolební koalice ODS, lidovců a TOP 09 vzkázala premiérovi a šéfovi hnutí ANO, že nemůže počítat s jejich podporou nouzového stavu. Premiér se podle pravicových stran odtrhl od reality a svým chováním poškozuje každého občana České republiky. Babiš je totiž zcela šokoval svou neschopností jednat o řešení dnešní situace. Protože prodloužení nouzového stavu nechtějí podpořit ani komunisté a ani koalice Pirátů a STAN, Babiš se tak musí připravit na to, že nouzový stav již brzy skončí.

Babiš uletěl a nejedná s námi, zlobí se opozice. Nouzový stav ohrožen, už opravdu
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předsedové tří koaličních stran po podepsání memoranda

Komunisté již před pár dny dali vládě košem. Předseda strany Vojtěch Filip oznámil, že komunisté opakovaně zvedli ruku pro prodlužování nouzového stavu, ale teď už toho mají dost. Rozzlobilo je, že jim v lednu Babiš slíbil, že otevře školy a lyžařská střediska, ale dodnes to neudělal. KSČM tedy nemá důvod věřit Babišovi, že v budoucnu splní svůj jakýkoli další covidový slib a právě proto strana dala od nouzového stavu ruce pryč.  

Babiš poté hledal podporu pro prodloužení nouzového stavu u dalších stran. Ale od Pirátů i Starostů a nezávislých (STAN) se dozvěděl, že nechtějí prodlužovat nouzový stav do nekonečna. Chtějí vytvořit takové legislativní prostředí, aby již neustále prodlužování nouzového stavu nebylo třeba.  

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Pravicová koalice SPOLU, tedy ODS, lidovců a TOP 09, oznámila, že byla připravena jednat s vládou ANO a ČSSD, ale to, co předvádí šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš, je šokovalo natolik, že trvání nouzového stavu nemohou podpořit.

„My jsme byli připraveni jednat, debatovat, vzájemně se poslouchat a dospět k nějakému řešení. Vláda to dnes velmi jednoznačně odmítla. Bohužel,“ oznámil na tiskové konferenci předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala. „Všechny ohrožuje vláda. Všechny ohrožuje Andrej Babiš svým alibistickým postupem ve chvíli, kdy sám nemá většinu,“ dodal po chvíli.  

Předseda lidovců Marian Jurečka byl stejně kritický

„Já se přiznám, že jsem za poslední 24 hodin velmi zklamaný a zároveň velmi naštvaný z přístupu premiéra vlády České republiky, “ poznamenal předseda KDU-ČSL. „Dnes se dostáváme do situace, kdy ze strany vlády není vůle měnit životní podmínky lidí. Nám jde o ochranu životů lidí, nám jde o ochranu živobytí lidí, ale vláda musí být připravena jednat o těch opatřeních a měnit je,“ rozčiloval se dál s tím, že pravice opakovaně podávala vládě ruku a byla připravena jednat, ale vláda se na to opakovaně vykašlala. „Jsou tady desetitisíce lidí, kteří od října nevydělali ani korunu, ale nedostali ani korunu kompenzací,“ pálil Jurečka ostré slovní patrony na vládu.

„A ráno se premiér zvedne a v takovéhle situaci odletí do Srbska. My nechápeme, co tam dělá. Proč jezdí po zemích, kde očkují ruskou nebo čínskou vakcínou, ale neřeší problémy této země teď a tady,“ tepal Jurečka Babiše pro neschopnost řešit stávající situaci.

Nakonec si vzala slovo předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která upozornila, že ještě včera v podvečer se sešli představitelé politických stran a jednali o volebním zákonu i o pandemické situaci. K volebnímu zákonu byla učiněna dohoda, která ale nepřežila ani 24 hodin. „Tato dohoda byla porušena ze strany hnutí ANO a SPD," oznámila Pekarová Adamová.  

Velmi kritická byla i k postupu vlády při řešení epidemie. Premiér Babiš prý kolegy z jiných stran zahltil několika příběhy z oblasti mikromanagementu, ale nechtěl se bavit o celkovém řešení situace.  Vládě ANO a ČSSD podle ní nezáleží na lidských životech.

„Já mám pocit, že pan premiér si vytváří paralelní realitu, do které uniká, aby ta nepříjemná realita nepříjemné a závažné situace, která v ČR panuje, se jej tolik nedotýkala. Raději odletí do Srbska jednat o něčem, co vůbec řešením není,“ rozčilovala se předsedkyně TOP 09.

„My zkrátka nemůžeme hlasovat pro prodloužení nouzového stavu pro vládu, která se úplně odtrhla od reality,“ zdůraznila Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …