Babiš v novinách cupoval Kalouska: Používal FAÚ k vlastním cílům

20.09.2014 12:12

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro Deník.cz kritizoval předchozí vlády, zejména místopředsedu TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Ten podle něj používal finanční správu a Finančně analytický útvar pro svoje politické a ekonomické cíle, což se prý změnilo. Ministr financí rovněž ujišťoval, že se nechystá zvyšování daní živnostníkům.

Babiš v novinách cupoval Kalouska: Používal FAÚ k vlastním cílům
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš se synovcem generála Charlese de Gaulla v Paříži

Ministr financí a šéf hnutí ANO v rozhovoru pro Deník.cz tvrdí, že schodek státního rozpočtu se vyvíjí správným směrem a že nejdůležitější přitom je, že se nezvyšuje dluh. Zdůraznil také, že se zaměřuje na zamezení daňových úniků a hledá inspiraci na mezinárodní úrovni.

„Snažím se v jednotlivých zemích také získat informace o opatřeních a legislativě, které by pomohly i nám. Nedávno jsem mluvil s francouzským ministrem financí v Paříži, samozřejmě mají centrální registr účtů, úplně v pohodě to tam funguje. Nechápu, proč by to nemohlo jít stejně u nás. Můj francouzský protějšek mi říkal, že finanční správa kdysi prověřovala jeho staré účty, které už nejsou funkční a na které dávno zapomněl,“ uvádí Babiš a narazil tak na problém registru bankovních účtů. Například Česká národní banka se postavila proti plánu vlády zavést centrální registr účtů. Guvernér banky Miroslav Singer totiž tvrdí, že bude systém příliš drahý a navíc, že stát má už teď možnosti, jak získat od bank potřebné informace.

Kalousek používal finanční správu pro své cíle

Šéf populárního hnutí ANO říká, že i jeho prověřuje finanční správa. „Jasně, moje firmy určitě. Chci se soustředit právě na posílení finanční a celní správy, na zvýšení jejich kompetencí a záběru. Tyhle dvě instituce nikdo aktivně neřídil, aby dělaly to, co mají. Kalousek používal finanční správu a Finančně analytický útvar pro svoje politické a ekonomické cíle, všichni si pamatujeme, jak FAÚ použil v kauze Promopro proti ministru Vondrovi. Letos FAÚ podal už 502 trestních oznámení a zajistil 1,79 miliardy korun, z toho pro finanční správu 430 milionů a celní správu 270 milionů, které pak byly pro stát správcem daně odčerpány,“ kritizuje Babiš svého politického protivníka.

„Podobně jako FAÚ bylo dříve řízené celé ministerstvo. Změnili jsme to. Dneska nakupujeme služby o desítky procent levněji, takže snižujeme provozní náklady. Za těch sedm měsíců jsme je celkově snížili o 182,3 milionu, ale došlo i ke zvýšení výplat," pustil se Andrej Babiš do výčtu svých úspěchů.

Já nejsem levičák, který chce všem rozdávat stejně

Jméno Miroslava Kalouska padlo v rozhovoru pro Deník.cz několikrát. On totiž také tvrdí, že koalice příští rok zvýší strukturální deficit rozpočtu i daně z příjmu fyzických osob. „To jsou nesmysly. Žádné daně nezvyšujeme. To je podstatný vklad hnutí ANO v koalici, ve které to jinak nemáme jednoduché,“ odmítá Babiš námitky bývalého ministra financí.

„Já nejsem levičák, který chce všem rozdávat stejně, jsem pravicově smýšlející člověk se silným sociálním cítěním. My jsme jen uvolnili spotřebu, kterou Kalouskova vláda nesmyslně škrtila. Sebrala peníze všem státním zaměstnancům kromě učitelů, penzistům přidala směšných 45 korun, vzala pracujícím důchodcům slevu na dani, porodné přiznala jen na první dítě. Živnostníkům vzala slevy na děti a na partnery v domácnosti, kteří jsou bez příjmů, zkrouhla peníze handicapovaným. My teď lidem ty peníze vracíme. Aby je mohli utratit, tedy investovat. Dnes jsou tedy Kalouskovy řeči o tom, že zvyšujeme daně, demagogie a drzost,“ rozčílil se ministr financí.

Stále se cítím víc občanem a podnikatelem

Andrej Babiš v rozhovoru pro Deník.cz několikrát zopakoval, že to nemají v koalici lehké. „Naší prioritou je nezvedání daní, a to držíme, i když na nás ČSSD tlačila, abychom je zvýšili a zavedli sektorovou daň a další daně. My jsme ale zabránili vládě ČSSD s podporou komunistů a chceme podpořit podnikatele, živnostníky, všechny, kteří vytvářejí hodnoty. Samozřejmě jsme měli také v programu podporu mladých rodin, senioři si zaslouží důstojný důchod, takže z nižších cen léků budou mít výhodu všichni,“ říká k naplňování programu ANO jeho šéf.

 „Já se pořád cítím být víc občanem a podnikatelem než politikem. Chovám se a mluvím jinak než politici klasických polistopadových stran. Hlavně mluvím méně a víc pracuju,“ říká o sobě Babiš.

Na námitku, že přece jenom ale politikem je, že se snaží do politiky přivést lidi, kteří obstáli a vydělali si peníze mimo ni. „Vezměte si, kdo do té politiky přicházel. Topolánek, Řebíček… Ti a další zázračně zbohatli až ve státní správě, do té doby se jim podnikatelsky nic nedařilo. Já to chci, a taky to dělám, úplně naopak. Snažím se do politiky dostat lidi, kteří uspěli i bez ní a kteří už mají vyděláno. Jenže to jde ztěžka a pomalu. Stejně jako v koalici, kde to nemáme snadné. Musíme dělat kompromisy, učím se, nemám s tím zkušenosti. Kdybych ale dělal koaliční dohodu dneska, vyjednal bych ji jinak,“ prozradil v rozhovoru Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…