Babiš začal radit Zemanovi, jak se má chovat v čele státu

29.01.2013 12:00

Hnutí ANO podle svého prohlášení plně respektuje výsledky první přímé volby prezidenta České republiky a vítězství Miloše Zemana.

Babiš začal radit Zemanovi, jak se má chovat v čele státu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš na mítinku v Chomutově

Vítěz volby by však podle názoru hnutí měl především přerušit veškeré vazby na politickou stranu, která ho na Hrad nominovala, a ujistit občany, že bude nadstranickým prezidentem. To Zeman sice opakovaně učinil, ovšem předseda hnutí ANO, Andrej Babiš, míní:

„Toto ujištění by mělo být takové, aby zklidnilo společnost, která se před druhým kolem značně polarizovala. Ačkoli nebyl mým kandidátem, držím Miloši Zemanovi palce, aby dokázal krotit své ego a vydal se v úřadu prezidenta méně konfrontační cestou, než razil jeho předchůdce. Doufám, že nás přesvědčí, že opoziční smlouva je definitivně minulostí," dodal Babiš.

Bývalý český premiér a expředseda ČSSD Miloš Zeman se stane historicky třetím českým prezidentem. Rozhodlo o tom druhé kolo přímé volby, v níž nová hlava státu získala 54,8 procent hlasů. Poraženému Karlu Schwarzenbergovi dalo hlasy 45,2 procent voličů. Ve srovnání s prvním kolem poklesla volební účast o necelá dvě a půl procenta a činila 59,1 procenta.

O druhé kolo prezidentské volby byl mezi voliči velký zájem. Nejen proto, že mohli poprvé v historii rozhodnout sami o hlavě státu, ale i proto, že volební kampaň svou vyostřeností v závěrečných dnech těžko mohla nechat někoho v klidu. Karel Schwarzenberg označoval svého soka mužem minulosti, Miloš Zeman zase jeho s poukazem na neblahé angažmá v Nečasově vládě za muže přítomnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…