Babiš zatrhl setkání premiérů V4 s běloruskou opozicí. Nahrálo by to prý tamní propagandě

10.09.2020 20:43

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na pátečním summitu premiérů zemí Visegrádské čtyřky odmítl oficiální setkání s běloruskou opozicí. Ve svém zdůvodnění uvedl, že se chce vyvarovat unáhlenému kroku, který by nebyl v souladu s celoevropským postojem, a nahrál běloruské propagandě, píše iROZHLAS.cz.

Babiš zatrhl setkání premiérů V4 s běloruskou opozicí. Nahrálo by to prý tamní propagandě
Foto: video Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Český premiér ve čtvrtek napsal, že o možnosti začalo polské předsednictví hovořit až v posledních hodinách. „V žádném případě ale nechci udělat unáhlený krok, který nebude v souladu s celoevropským postojem, nabije běloruské propagandě, a v konečném důsledku tak zapůsobí kontraproduktivně. Na videokonferenci členů Evropské rady, která se k tomuto tématu konala, jsme se na takovém postoji shodli, stejný názor mají i někteří kolegové z V4 a je to podle mě správné,“ sdělil Babiš. Podle Deníku N měli ke schůzce připomínky i Maďaři.

Na Babišův odmítavý postoj upozornil na Twitteru předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL), který žádal vysvětlení. „Pane premiére, žádám vás o odpověď na otázku, zda jste to byl skutečně právě vy, kdo osobně zavetoval návrh hostitelů nadcházejícího summitu premiérů V4 na setkání s představiteli běloruské opozice. Jde o vážnou věc! Ocením vaši pravdivou odpověď,“ vyzval ministerského předsedu.

Místopředseda ODS Alexandr Vondra považuje Babišův postoj za ostudu pro celou Českou republiku. Premiéra na Twitteru kritizovala i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, nazvala jej zbabělcem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …