Babiše se změnami EET podpoří Kalousek i komunisté. Zůstane ČSSD osamocena?

25.11.2016 8:25

Pro Andrejem Babišem navržené změny v systému elektronické evidence tržeb by hlasovali koaliční lidovci. Změkčení EET ve prospěch malých živnostníků se nebrání ani TOP 09, STAN nebo komunisté. Informuje o tom dnešní Právo s tím, že ČSSD se rozhodne až poté, co v pondělí Babiš předloží ke svému návrhu víc informací.

Babiše se změnami EET podpoří Kalousek i komunisté. Zůstane ČSSD osamocena?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Návrhy vyhodnotíme z hlediska jejich dopadu na fungování EET a šedou ekonomiku a pak se vyjádříme, jestli je budeme moci podpořit. Celé to působí jako velká improvizace a chaos,“ cituje deník premiéra Bohuslava Sobotku.

Jak list píše, Babiš jeho slova odmítl. „Zásadně odmítáme komentáře politiků, že je tu chaos. Žádný chaos tu není. Očekával jsem diskusi, přišla nepřátelská reakce ČSSD. Změny KDU-ČSL podpořila a soc. dem. pochopí, že nechceme dělat problémy lidem a vnímáme specifika podnikatelů,“ podotkl.

Šéf státní kasy předpokládá, že si pozměňující návrh osvojí tři poslanci, jeden z každé koaliční strany. „Jestli ne, tak návrh předložím sám jako poslanec,“ dodal.

Jak list dále píše, premiér ale Babišovy kroky nechápe. „Ministr Babiš takovým postupem vyvolává řadu otazníků a narušuje v očích veřejnosti důvěru v připravenost a promyšlenost celého systému EET. Po tříleté přípravě považuji takové změny na poslední chvíli za velmi neprofesionální,“ prohlásil Sobotka.

Ve vládě má kritické stanovisko ČSSD sama. Lidovcům podpora pozměňovacího návrhu podle jejich předsedy Pavla Bělobrádka nevadí.

Pravicová opozice je podle Práva v názoru na podporu pozměňovacího návrhu rozpolcená. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nevyloučil, že by pro návrh mohl zvednout ruku.

Šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík upozornil, že jeho hnutí výjimku pro malé živnostníky navrhovalo už letos na jaře, ale že to vláda odmítala. STAN tak proti chystané změně není.

Ani KSČM nemá problém pro pozměňovací návrh hlasovat. „My jsme ochotni hlasovat pro změkčení tam, kde zákon nedává žádný smysl. Ale nejsme pro to, aby byl zákon jako takový zrušen,“ cituje list šéfa komunistů Vojtěcha Filipa.


 

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …