Babiše stíhají a solární baroni se usadili ve svých vilách... Prezident sociálním demokratům připomněl, že Vitáskovou taky napoprvé odsoudili

26.04.2018 22:06

Jak hlava státu hodnotí požadavky ČSSD na vstup do vlády, co si myslí o vyjednávání o vládě a jak okomentoval sjezd KSČM, nejen to zaznělo v diskusním pořadu generálního ředitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa v pravidelném pořadu Týden s prezidentem. V rámci zahraniční politiky prezident pak od Severoatlantické aliance požaduje větší agresivitu v postupu proti islámskému terorismu.

Babiše stíhají a solární baroni se usadili ve svých vilách... Prezident sociálním demokratům připomněl, že Vitáskovou taky napoprvé odsoudili
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Domácí politika představovala dominantní témata dnešní diskuse. Hned v počátku došlo na debatu nad uskutečněným sjezdem KSČM, který budil ve společnosti velké vášně. „Snažil jsem se mluvit jako vždy, tak jak mi zobák narostl,“ uvedl prezident a dodal, že kritické momenty byly podle něho dva. Za prvé jeho výrok o vítězném únoru, který podle něho nebyl vítězný, ale prohraný, a to proto, že vytvořil monopol moci. „V politice je monopol moci je stejně nebezpečný jako v ekonomii,“ uvedl. Za druhý kritický moment prezident považuje následné vyzvání strany k pokání a pokoře. Na adresu nově zvoleného předsedy řekl: „Je to člověk, který má schopnost empatie,“ pronesl o Vojtěchu Filipovi. 

Senátoři ČSSD jsou proti vstupu strany do vlády s hnutím ANO. „Je třeba znát fakta,“ upozornil v tomto ohledu Zeman a připomněl, že o důvěře vládě rozhoduje Sněmovna, nikoliv Senát. Tendence Senátu se proto podle něj zdají být  irelevantní. Současně připomněl blížící se senátní volby. „Na sebe upozorňujeme prací nebo výkřiky,“ řekl s tím, že se tito lidé patrně chtěli zviditelnit.

Sociální demokraté trvají na tom, že člen kabinetu by měl povinnost rezignovat v případě prvoinstančního odsouzení, chtějí to zanést do koaliční smlouvy. ANO s tím nesouhlasí. Lze považovat jednání za skončené, zajímá moderátora. „Ne, já si nemyslím, nic neskončilo,“ uvedl a dodal, že z počátku to považoval za rozumnou podmínku, pak si ovšem vzpomněl na bývalou předsedkyni ERU Alenu Vitáskovou, kterou soud zprostil obžaloby za solární elektrárny. „Bylo by rozumnější trvat, až to bude pravomocný rozsudek,“ myslí si Zeman.

Moderátor Jaromír Soukup připomíná, že Andrej Babiš vyhrál volby s protikorupční rétorikou, nicméně všichni tito lidé, podle jeho slov solární a energetičtí baroni, se usídlili ve svých vilách a jediný, kdo je trestně stíhaný, je samotný Andrej Babiš. Podle prezidenta z obecného hlediska tento stav nesvědčí o dobré práci policie. Když přijdete někoho zatýkat a on vám uteče před nosem, je podle prezidenta ostuda.

Generální ředitel TV Barrandov vnáší do další diskuse téma situace na Ostravsku. Současně ho zajímá, jestli není na pořadu dne scénář, kdy by vládě bylo doporučeno aktivně vstoupit do situace, tedy koupit ArcelorMittal. „Mohl by je koupit úspěšný domácí podnikatel,“ vyjmenoval další varianty prezident. V tomto kontextu připustil, že počítá, že bude mít s vládou pravidelné konzultace. „Ano i toto je jedna z mých pracovních náplní,“ připustil prezident. To, co pokládá za základní, je neschopnost orgánů činných v trestním řízení odlišit poctivé podnikatele od těch druhých.

Prezident Miloš Zeman sestavuje nový tým rádců a expertů. Jedním z nových členů hradní poradenské sestavy bude bývalý místopředseda vlády, nyní prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. „Jsem velmi rád, že pan Dlouhý přijal nabídku,“ okomentoval prezident.

Zeman v nedávných dnech jmenoval nového náčelníka generálního štábu hrdinu Aleše Opatu. „Důležité je pro mě jeho účast v zahraničních misích. I armáda by měla bojovat, je-li proti komu,“ řekl Zeman v kontextu jmenování nového náčelníka. Zároveň připustil, že proti komu bojovat máme. Uvedl islámský terorismus.

Koncem debaty došlo na diskusi nad koncepcí NATO. U ní prezident připomněl, že naší specializací v koncepci NATO je protichemická jednotka a vojenské zdravotnictví. Pokud jde o NATO z obecného hlediska, uvedl prezident: „To, co bych potřeboval od NATO, je, aby byla agresivní,“ pronesl a vysvětlil, že agresivitou myslí agresivitu vůči Islámskému státu a islámskému terorismu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…