Babiši, pohroma pro školy i hospody. Lid nadává na Vojtěchovy příkazy

20.08.2020 8:15

Někteří hostinští jen s vypětím všech sil přežili jarní uzavření celé republiky do karantény. Řada podniků byla nucena definitivně skončit a ti, co nařízení vlády ustáli, čekají teď od září další pohromu. A znovu za ni může vláda. Nejde o nic jiného, než o opětovně chystanou povinnost nosit roušky, která děsí i malé školy.

Babiši, pohroma pro školy i hospody. Lid nadává na Vojtěchovy příkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slečna s rouškou, ilustrační foto

Když vláda Andreje Babiše (ANO) oznamovala, jak to bude s nošením roušek od 1. září, řada občanů si klepala na čelo. Na školních chodbách budou roušky povinné, ve třídách nikoli; při cestě na autobus do školy rouška povinná nebude, ale v autobuse ano. Jako kdyby se koronavirus objevoval jen v MHD, ale mimo dopravní prostředky nikoliv; jakoby plul po školních chodbách, ale do tříd se neodvážil.

Především malé školy se obávají, že za podmínek, jaké nastavila vláda, nebudou schopny fungovat.

Ředitel menší školy na Třebíčsku Petr Blecha popsal serveru Lidovky.cz, že prakticky nemá jak přimět žáky, aby na školních chodbách udržovali alespoň minimální rozestupy. Skoro všechny třídy s celkem 150 žáky má na jednom patře. Stejně tak přemýšlí, jak vyřešit situaci ve školní jídelně. „Budeme to muset řešit nějakým přesným rozpisem,“ řekl.

Stejné problémy nastanou po obědě ve školních družinách. I tady bude třeba najít způsob, jak co nejvíc vyhovět nařízením vlády, respektive hygieniků.

Nová pravidla o nošení roušek dopadnou i na restaurace. Server Seznam Zprávy upozornil, že řada hostinských počítá bezmála s pohromou.

Pravidla se mění ze dne na den. Ještě v pondělí se roušky neměly týkat barů, dnes jsme se dozvěděli, že od září budou roušky povinné pro zákazníky i obsluhu,“ kritizoval zmatky Michal Tomaník, provozní WAID Bar & Café v centru Prahy.

„Už jsme samozřejmě aktivovali babičky, aby nám našily pro zaměstnance roušky,“ citovala agentura ČTK brněnského restauratéra Raeda Kahwaje, který se snažil brát vše s ironickým nadhledem.

Pohromu prý představují nejen samotné roušky, ale i psychologický efekt, který vládní nařízení bude mít. Provozovatelé hospod, restaurací a barů se obávají, že lidé budou raději sedět doma, než aby si vzali roušku a vyrazili s přáteli do baru či s partnerkou na dobrou večeři.

Ukazuje se, že jejich obavy nejsou neopodstatněné. Někteří lidé už dnes ruší oslavy, které měli v restauracích dojednány na podzim.

Babiš už dal najevo, že s nastavením podzimních pravidel pro nošení roušek není spokojen a pozval si ministra zdravotnictví za své hnutí ANO na kobereček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…