Babiši, vraťte mi firmu, požaduje podnikatel Rada. Vzal mu ji prý násilně a protiprávně

08.11.2015 12:06

Původní vlastník Agra Jevišovice Bohumír Rada se postavil ministrovi financí, zakladateli hnutí ANO a majiteli Agrofertu Andreji Babišovi. Chce po politikovi, aby mu vrátil podnik, protože podle názoru Rady porušil Babiš zákon, když sáhl k násilnému převzetí firmy. Za pravdu Radovi dává i jeho advokát Petr Vališ. Rada prý kdysi uvěřil Babišovým slibům stejně jako v roce 2013 voliči. A zle na to doplatil.

Babiši, vraťte mi firmu, požaduje podnikatel Rada. Vzal mu ji prý násilně a protiprávně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš v pořadu OVM

„Předpokladem pro převod akcií Agra Jevišovice na dceřinou společnost Agrofertu Navos mělo být odkoupení několika pohledávek právě Navosem. Pohledávky ale neodkoupil Navos, nýbrž Agrofert. Za těchto okolností neměl notář akcie vůbec vydat, nicméně je vydal,“ říká Vališ pro server E15. Mluvčí skupiny Agrofert Karel Hanzelka naproti tomu odmítl celou situaci jakkoli komentovat.

Rada, který dostal prostor i ve filmu Matrix AB, na něhož si stěžuje i sám Babiš, když tvrdí, že prostor ve filmu dostali především jeho odpůrci. Rada přitom říká, že není jediným sedlákem, kterého Babiš poškodil.Jeho rodina je s půdou spjata po celé generace, takže je odhodlán svůj boj nevzdat a inspirovat k němu i další sedláky.

„Firma obhospodařovala kolem 8 650 hektarů. Vyráběli jsme obiloviny na krmivo. Zaměstnávali jsme celkem 320 lidí v našem regionu. Dařilo se nám do chvíle, kdy našeho hlavního odběratele, Kostelecké uzeniny – budu říkat násilným převratem – ovládl Agrofert,“ vypráví Bohumír Rada, který firmu budoval od roku 1998. Situace se ale výrazně změnila v roce 2005, kdy Kostelecké uzeniny získal Babiš. Ten prý Radovi sliboval, jase říká hory doly, jen když bude dodávat svou produkci výhradně do Agrofertu. Oplátkou za to dostane zaplaceno v rakouských cenách. „Tvrdil, že ode mě potřebuje pomoci, protože nemá jiného spolehlivého dodavatele. Tak jako dnes jeho voliči i já jsem tehdy uvěřil jeho slibům, že když začnu dodávat jen jemu, bude ode mě nakupovat za průměr cen Rakouska, Německa a Slovenska. Zdálo se to jako dobrá nabídka,“ pokračuje Bohumír Rada.

V roce 2013 Babiš voličům tvrdil, že bude líp, a oni mu uvěřili. Panu Radovi zase říkal, že se stane dominantním  hráčem ve svém sektoru, a proto je lépe s ním už teď spolupracovat. A když se na něm pan Rada stal dodavatelsky závislým, Babiš mu firmu sebral. Rada se teď u Krajského soudu v Brně domáhá rozhodnutí, že byl odkup akcií od počátku neplatný.Sám se prý pokoušel s Babišem také domluvit, ale na výzvy k jednání údajně nereagoval ani Agrofert, ani sám Babiš.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…