Babišova benzínka. Jurečka na Primě vykládal, jakou má expremiér marži

10.04.2022 12:27 | On-line

V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Shodli se na tom, že by na českém území měla stát vojenská základna USA. „Agresi, kterou předvádí Putin, prostě nezastavíte jinak než silou,“ zdůraznil Vondrák. Řekl také, že Česko uprchlickou krizi zvládá, ale zvládá ji díky práci krajů. A tady se Jurečka ohradil. „Je zbytečné si honit triko,“ volal do kamer. A vysvětloval, že vláda pracuje nejen pro uprchlíky, ale také pro Čechy.

Babišova benzínka. Jurečka na Primě vykládal, jakou má expremiér marži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

„Ona (Černochová, ODS) tam (do USA) nejede kvůli tomuto, primárně, ona tam jede kvůli jiným záležitostem. Ale bude se to diskutovat. Je to záležitost širší diskuse, to nemůžeme udělat jen my. Ale řekněme si, že kdyby byla taková základna (USA) třeba na Ukrajině, tak se tam možná nemuselo dít to, co se tam děje teď,“ konstatoval Jurečka.

Pokud by takováto základna vůbec vznikla, mohla by se nacházet ve středních Čechách nebo ve východních Čechách či na Moravě.

Opoziční hnutí ANO vládu pětikoalice, vládu ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN, opakovaně kritizuje, ale Vondrák dal najevo, že konkrétně v této otázce bude pro zřízení americké základny na českém území. Pokud se nezmění politika prezidenta Putina, bude to i podle Vondráka naprosto nezbytné.

„Posílit bezpečnost naší země je teď priorita. Měli by o tomto začít jednat. Hovořím v tomto jen za sebe jakožto za člověka, který se domnívá, že jinou možnost nebudeme mít,“ pravil Vondrák. V tuto chvíli považuje Vondrák za nezbytné dál vyzbrojovat Ukrajinu. I českými zbraněmi.

„Agresi, kterou předvádí prezident Putin, prostě nezastavíte jinak než silou. V podstatě jediná možnost, jak zastavit Putina, je vyzbrojit Ukrajinu tak, aby dokázala čelit těmto útokům. Myslím, že to je realita, a tu je třeba veřejnosti takto vysvětlovat,“ pokračoval hejtman z řad hnutí ANO.

Moderátorka Terezie Tománková poté diskusní výhybku přehodila k uprchlické krizi. A tady Jurečka zdůraznil, že Česko zvládá postarat se o 300 tisíc válečných uprchlíků. Zvládá to díky tomu, že se čeští občané staví k lidem prchajícím před ruskou válkou velmi vstřícně a ubytovávají je i u sebe doma. Jurečka ze srdce poděkoval všem Čechům, Moravanům a Slezanům za jejich otevřenost vůči uprchlíkům.

„Pracovní trh v pohodě, těch 120 až 140 tisíc žen v pohodě absorbuje. Firmy tady poptávají pracovní síly. Bude tady záležet na rekvalifikacích,“ zdůraznil Jurečka s tím, že mezi uprchlíky převládají maminky s dětmi.

V některých krajích prý budou i místa ve školách a školkách pro tyto děti, ale pokud je někde úzké hrdlo pro zvládnutí uprchlické krize, bude to právě ve snaze najít místa pro děti ve školách a školkách.

Podle Vondráka je problém ještě v jedné věci, a to v českém zdravotnictví, protože čeští zdravotníci byli přetížení už před příchodem válečných uprchlíků a teď se tlak na ně ještě zvýšil. Hejtman kvůli tomu volal po tom, aby se v české společnosti, ve zdravotnictví, co nejrychleji zapojili i uprchlíci-lékaři. Jurečka uznal, že toto potřeba je, ale zdůraznil, že tito lékaři musí alespoň trochu mluvit česky, aby se domluvili i s českými pacienty.

Ministr doplnil, že by Česko teoreticky mohlo zvládnout až půl milionu uprchlíků, ale s vysokou pravděpodobností už nebude možné poskytnout jim tak kvalitní ubytování, jaké mají dnes.

Když si Vondrák vzal znovu slovo, konstatoval, že Česká republika uprchlickou vlnu zvládá, ale zvládá jí díky tomu, že kraje pracují na plné obrátky. A zpočátku si se vším musely poradit samy.

Ale tady se Jurečka ohradil. „Je zbytečné si honit triko. To je nejen díky krajům a vládě, ale díky práci tisíců lidí,“ volal.

A Vondrák uznal, že skutečně tisíce lidí pracují naplno.

Pomáhá vláda českým občanům? Ať Babiš sníží ceny u své pumpy!

Moderátorka se poté zeptala, zda si vláda nezadělává na problém, když v části české společnosti vytváří pocit, že se pomáhá ukrajinským uprchlíkům, ale nepomáhá se Čechům, i když to potřebují.

Jurečka hned začal vysvětlovat, že vláda Petra Fialy (ODS) začala rozšiřovat příspěvek na bydlení, na který teď dosáhne o několik desítek tisíc lidí víc, což jim pomůže zaplatit např. vysoké ceny energií. Vedle toho vláda Petra Fialy valorizovala penze, které bude s vysokou pravděpodobností ještě letos zvyšovat znovu, protože se navýší ze zákona, ale vedle toho vláda zvýšila např. existenční minimum, což povede i ke zvýšení dalších dávek. „Tento rok důchody navýšíme třikrát,“ zdůraznil Jurečka.

Pak uhodil na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Kdybychom přistoupili na to, co tento týden navrhl Andrej Babiš, tak by to stálo skoro 250 miliard korun. A dál by to roztáčelo inflaci. Inflace je tu teď ten největší problém,“ zdůrazňoval Jurečka.

Vondrák však úder rychle vrátil. „Když se podíváme na růst cen pohonných hmot, tak to většině těch lidí nepomohlo. Já si myslím, že v těch lidech narůstá vnitřní odpor, že se staráme o Ukrajince, ale nestaráme se o ně,“ varoval Vondrák. K plánu Andreje Babiše však řekl, že by souhlasil jen s některými body.

A tady se znovu Jurečka ohradil. „Tak si řekněme, jaká je realita. Za březen narostla marže o 100 procent. Jednu z nejvyšších cen má čerpací stanice u Prahy, jejímž majitelem je Andrej Babiš. Tak proč on si tu marži nesníží?“ ptal se Jurečka.

Ale Vondrák trval na tom, že vláda by měla postupovat stejně jako okolní země, snížit DPH u paliv či u potravin a energií na minimum. A pomoci i těm, kteří by se styděli dojít si pro dávky na úřad. Podle Vondráka takových lidí není málo a také potřebují pomoct.

„Já prostě tvrdím, že férové je přistoupit na podobná opatření, jaká dělají sousední země. A pokud ta opatření neuděláme včas, tak se nám to bude stále více a více komplikovat. A to, čeho se bojím, je to,  že si ti lidé řeknou, že za to mohou Ukrajinci,“ varoval Vondrák.

Jurečka oponoval, že to není tak jednoduché, že má pochopení pro lidi, kteří to nemají snadné, ale současně nechce zadlužovat budoucí generace. „To není jednoduché rozhodování, to znamená na vrub našich dětí. Ale já jsem vyrostl v rodině pěti dětí. Zažil jsem situaci, že rodiče neměli dost peněz, aby nám dali na autobus na cestu do Přerova do školy, takže já tomu rozumím a vím, že nemůžeme dopustit ten růst sociálního napětí,“ řekl v závěru pořadu ministr Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…