Babišovci chtějí omezit diskuse ve sněmovně. Ale narazili i v koalici

03.01.2016 16:45

Hnutí ANO Andreje Babiše by rádo prosadilo omezení diskusí ve sněmovně. Pravicová opozice totiž už měsíc brání schválení elektronické evidence tržeb dlouhými diskusemi, což se Babišovi nelíbí. Jenže pravděpodobně neuspěje, protože koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL nejsou omezení diskusí v parlamentu nakloněni.

Babišovci chtějí omezit diskuse ve sněmovně. Ale narazili i v koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Aby měla změna jednacího řádu šanci na schválení, musejí se na ní shodnout všechny strany. My se k omezování diskuse nekloníme, protože demokracie spočívá právě v diskusi,“ řekl serveru Lidovky.cz šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. A v podobném duchu se vyjadřuje i předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Roman Sklenák.

ČSSD vidí k prosazení zákonů jinou cestu. Byla by ráda, kdyby bylo možné jednat o zákonech ve třetím čtení celý týden, nejen ve středu a v pátek pár hodin denně, jako je tomu dnes. Lidovci se zase kloní k omezení sáhodlouhých přestávek na jednání klubů.

Nechceme omezovat demokracii, brání se Jermanová

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že ani ODS, ani TOP 09 nápady ANO na omezení diskuse nepodpoří. „ANO spoustu věcí dělá jen jako marketingový tah. Doufám, že ani tento návrh nemyslí vážně. Je dobře, že demokratické strany nechtějí omezit diskusi ani další zvyky, které k demokracii patří,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala. Stejně to vidí i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) ale důrazně odmítá, že by se Babišovo hnutí pokoušelo přistříhávat křídla demokracii. „Usilujeme jen o změnu struktury parlamentních diskusí, náš návrh ničí práva nijak neohrozí,“ oponovala.

Koalice už dnes má možnosti, jak zákon prosadit. Většinovým hlasováním totiž lze diskusi ukončit a nařídit hlasování. Pravicová opozice ovšem kontroluje, že se v takovém případě obrátí na Ústavní soud ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…