Babišovci se dohodli s KSČM. Primátorem bude komunista

15.10.2014 11:23

Zatímco v osmdesátitisícovém Havířově zvítězila ČSSD, rychle se dohodli komunisté s představiteli ANO a socialisty poslali do opozice. iDnes.cz uvádí, že nově vzniklá koalice odmítá, že jde o odvetu za Olomouc, kde bylo naopak „vyšachováno“ ANO. Havířovští socialisté si za to prý mohou sami, protože byli pomalí.

Babišovci se dohodli s KSČM. Primátorem bude komunista
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Zatímco většina lidí čekala, že v havířovském primátorském křesle zůstane představitel ČSSD, která ve volbách ve městě zvítězila, výsledek je úplně jiný. Zástupci KSČM a ANO podepsali dohodu, podle níž bude primátor z KSČM. Mohl by se jím údajně stát volební lídr KSČM Daniel Pawlas. Vítězní socialisté se ocitnou v opozičních lavicích.

Představitelé hnutí ANO vše vysvětlují tím, že havířovská ČSSD otálela s vyjednáváním. Odmítají, že by rychlé vytvoření koalice bez ČSSD bylo odvetou za Olomouc, kde naopak tam vítězné ANO skončilo v opozici.

Prostě jsme se s komunisty domluvili dřív

„Dohodli jsme se na trojkoalici KSČM, ANO a Hnutí pro Havířov,“ potvrdil iDnes.cz zprávu volební lídr hnutí ANO Josef Bělica. „Zatím jsme se dohodli na podobě koalice a zastoupení jednotlivých stran, v nejbližší době vydáme i detaily o programových záležitostech, o kterých ale ještě budeme jednat.“

KSČM, hnutí ANO a Hnutí pro Havířov obsadí křesla v radě v poměru 5 - 5 - 1, tedy po pěti místech si rozdělí komunisté a hnutí ANO, zbývající post obsadí zástupce Hnutí pro Havířov.

Podle Josefa Bělici si za neúspěch v povolebním vyjednávání mohou sociální demokraté sami. „Se situací v Olomouci nemá naše dohoda nic společného,“ vysvětloval iDnes.cz lídr hnutí ANO.

„Šlo prostě o to, že jsme se s komunisty domluvili dříve, než nás sociální demokraté vůbec oslovili. Dlouho se nic nedělo, tak jsme začali jednat s KSČM. Až v době, kdy jsme byli de facto domluveni na obrysech budoucí koalice, se ozvali sociální demokraté s výzvou ke schůzce. A to už bylo pozdě. Kdyby nás oslovili dříve, mohlo to dopadnout jinak.“

Komunisté se vyhýbali odpovědnosti

Podle dosavadního primátora a nyní odstaveného lídra ČSSD Zdeňka Osmanczyka se potvrdila nedůvěryhodnost bývalého koaličního partnera. „Nerespektovali vůli voličů a podvedli je. Po celé čtyři roky byla patrná snaha komunistů pokud možno nic nedělat a vyhýbat se odpovědnosti. Přesto se ČSSD podařilo `káru` dotáhnout do vítězného konce i s tímto nákladem. To nepovedené divadlo, které komunisté sehráli v průběhu posledních dnů, svědčí o tom, že jejich ideologie je založená na jiných než levicových principech,“ komentoval poslední vývoj.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …