Babišovci tancovali na stolech, zato ostatní jednali. Svůj neúspěch ale prý dovedou prodat geniálně

12.10.2016 22:55

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, politický analytik Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek a komentátor Lidových novin Petr Kamberský ve středečních Událostech, komentářích debatovali o vyjednávání krajských koalic. Opakovaně padlo jméno šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který to prý dnes hraje geniálně. Jeho voličům se Babišovo vystupování líbí, protože politiku moc nesledují.

Babišovci tancovali na stolech, zato ostatní jednali. Svůj neúspěch ale prý dovedou prodat geniálně
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

V úvodu pořadu Pavel Bělobrádek prozradil, zda se na prvním povolebním jednání vlády projevily výsledky voleb. „Určitě ne, jednali jsme věcně,“ zdůraznil Bělobrádek. Mohlo to být i tím, že na jednání nebyl šéf hnutí ANO. Má snad Babiš pravdu, když tvrdí, že je hnutí ANO v krajích obcházeno?

„Samozřejmě že nemá,“ zaznělo jasně z úst Bělobrádka. V demokracii je podle vicepremiéra normální, že tam, kde nějaká strana nezískala přes 50 procent, je třeba vyjednat koalici. „Já jsem viděl v novinách fotky, na kterých hnutí ANO tančilo na stole, zatímco tady se jednalo,“ poznamenal ironicky Bělobrádek k situaci v Královéhradeckém kraji, kde se v jako prvním kraji zrodila koalice bez vítězného hnutí ANO.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

V krajských volbách celkově vítězné hnutí ANO uráželo ostatní politické strany, mluvilo o zlodějnách, korupci, špatném hospodaření a tak podobně. Lidovci na krajích podle Bělobrádka odváděli solidní práci. Pokud někdo podobnou solidní práci urážlivě odsuzuje, nesmí se divit, že s ním v povolebních jednáních není počítáno. Podobné urážlivé jednání předvedl podle Bělobrádka i poslanec hnutí ANO Martin Komárek v úterních Událostech, komentářích České televize, který před kamerami hřímal, že se dosavadní politici bojí rozkrytí vlastních zločinů nebo si chtějí zachovat své prebendy.

Pár slov Bělobrádek pronesl i na adresu prezidenta Miloše Zemana, který obcházení mnohde vítězného hnutí ANO označil za svého druhu podvod na voličích. „Pokud by to tak bylo, tak bychom se mohli bavit, co byla opoziční smlouva, co byla vláda Petra Nečase (ODS) nebo co byla na Slovensku vláda bez vítězného Vladimíra Mečiara,“ oponoval hlavě státu vicepremiér.

Pán, který vlastní noviny, pro něž pracuji, to dělá geniálně

Pak se slova ujal Petr Kamberský. „Je to těžký, protože pan Babiš vlastní média, pro která já pracuju, ale on to dělá geniálně. On to zahrál perfektně na lidi, kteří tu politiku tak pečlivě nesledují, nesledují tady pana Bělobrádka v Událostech, komentářích a může říkat: My jsme sice vyhráli volby, ale oni nás nechtějí,“ poznamenal se smíchem Kamberský. Konkrétně v Ústeckém kraji, kde ANO sice vyhrálo, ale je ochotno přenechat post hejtmana komunistovi Oldřichu Bubeníčkovi. ANO možná počítá s tím, že by nedokázalo postavit dost silného hejtmana, ale stojí o podíl na moci.

Posléze se ujal slova politolog Jelínek, který naznačil, jak přemýšlejí voliči Andreje Babiše. „Voliči Andreje Babiše moc nezkoumají, co řekl Babiš včera a co řekl dnes, tam jde přece o momentální pocit ze zrovna řečené věty,“ konstatoval Jelínek. Pokud jde o ČSSD, tam teď vidíme rozjitřené nálady. Mluví se o posunech doleva, doprava, mluví se o Miloši Zemanovi.

Statutární místopředseda Milan Chovanec teď mluví o tom, že by ČSSD měla v příští prezidentské volbě podpořit prezidenta Zemana a že by se měla vrátit ke kořenům. Premiér Sobotka hodlá namísto toho oslovit městské liberální voliče. To podle Jelínka ukazuje, že strana nevystupuje právě jednotně. Všechno se navíc děje v situaci, kdy podle Jelínka všichni vidí, že prezident Zeman a premiér Sobotka kráčejí proti sobě na válečné stezce.

Kamberský téma uzavřel jasnou poznámkou. „Pokud se bude ČSSD dál pošťuchovat a strkat a bude se prát Sobotka se Zemanem, tak to pomůže jedinému člověku, a to je Andrej Babiš.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…