Babišovi cifršpióni už prý vyšťourali miliardy

25.11.2014 7:56

Analytici z Finančně analytického útvaru Ministerstva financí jsou prý stále úspěšnější při hledání těch, kteří se snaží nějakým způsobem obejít své daňové povinnosti. Pod vedením nového šéfa Libora Kazdy prý objevili už dvě „zašité“ miliardy.

Babišovi cifršpióni už prý vyšťourali miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Zkušený detektiv, vyškolený léty v čele plzeňské protikorupční policie a dobře obeznámený se zvyklostmi kriminality bílých límečků, podle Lidových novin dokázal své zkušenosti přetavit do úspěchu ministerského analytického týmu, hledajícího daňové resty.

Týmu o dvaceti analyticích se prý podařilo zajistit již přes dvě miliardy korun. Vloni se jejich předchůdcům sice podařilo najít miliardy tři, ale Lidové noviny zdůrazňují, že miliardu z toho tvořil mimořádný případ Metropolitního spořitelního družstva.

Babišovi „cifršpióni“, jak se jim prý i na ministerstvu běžně říká, se vedle praní špinavých peněz a financování terorismu v posledním roce více zaměřili na výběr daní. „Výsledky naší analytické činnosti jsou čím dál lépe využitelné,“ pochvaluje si sám Kazda.

Vše funguje tak, že banky a kampeličky musí FAÚ hlásit nezvyklé pohyby na účtech svch klientů. Letos prý takových hlášení budou tři tisíce. Na základě toho začnou analytici zjišťovat původ a účel prostředků, a když získají podezření, podají trestní oznámení. Těch letos zatím bylo 580.

Zatímco policisté se zaměřují především na dopadení hříšníků, ministerským analytikům jde hlavně o to, aby státní kasa nepřišla o peníze. Předávají tedy informace příslušnému daňovému úřadu, který následně zjedná nápravu. Pozitivně se prý projevila i změna spolupracujících policejních orgánů. Zatímco do loňska se vše předávalo protikorupční policii, od letoška je možné předávat podklady i krajským kriminálkám. Rozbití monopolu protikorupčních detektivů z ÚOKFK prý celý proces výrazně zefektivnilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…