Babišovi poslanci se zlobí na hlemýždí tempo sněmovny. Jeden z nich připravil legrační návrh

02.04.2014 8:16

Poslanci hnutí ANO Andreje Babiše šli do voleb s heslem „Nejsme jako politici, makáme", a ačkoli je spíše vzácnost přistihnout je například za řečnickým pultem, většiny hlasování ve sněmovně se účastní a jsou nespokojeni s tempem, jakým dolní komora pracuje.

Babišovi poslanci se zlobí na hlemýždí tempo sněmovny. Jeden z nich připravil legrační návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický ve sněmovně

„Legislativní procesy trvají, na druhou stranu se spousta času ztrácí neefektivně. Jednací sál je manéž, kde lidé na sebe ukazují prstem a řeší zástupné problémy. Nemohu říci, že by mě efektivita jednání uchvacovala, ale stále si myslím, že se tu dá něco udělat, když už jsem sem vlezl. Zůstávám mírný optimista," uvedl pro deník Právo předseda hospodářského výboru Ivan Pilný. Jen těžko se prý smiřuje s tím, že změny půjdou pomaleji, než by si voliči ANO přáli.

Pilný kvůli hlemýždímu tempu ve sněmovně dokonce pro své kolegy z recese napsal pozměňovací návrh k jednacímu řádu komory. „Nedokáže-li poslanec zformulovat svůj příspěvek do tří minut, měl by si jej povinně přečíst před zrcadlem, dívat se na sebe a kontrolovat, jak při tom vypadá," zní jeden z bodů žertovného návrhu.

Začne-li někdo svůj projev slovy „Nebudu zdržovat", měl by dle návrhu Pilného povinně opustit řečnický pult jako nejefektivnější metodu vyřešení nastíněného problému. Recesistická novela také počítá s tím, že poslanecké konzumační alkoholové účtenky budou slosovány v akci „Ani promile nazmar" a vítěz dostane asistenta pro podporu v případě náhlé virózy. Z tohoto bodu je patrná narážka na prezidenta Miloše Zemana.

Produktivita práce je sporná, hovoří se několikrát o tomtéž

Místopředseda poslaneckého klubu Radek Vondráček by prý podepsal Babišova slova, že politika je jiný svět. Svou další politickou budoucnost příliš nevidí. „Ve sněmovně se hovoří a řeční třikrát, pětkrát o tomtéž a produktivita práce je někdy sporná. Někdy je poslanecká práce pro mě jako právníka velice zajímavá a zábavná, jindy si říkám, že tomu dám čtyři roky a dost," prozradil deníku.

Právem oslovení poslanci jsou prý podle statistik sněmovního webu při účasti na hlasováních vzorní - jejich přítomnost se většinou pohybuje nad 90procentní hranicí. Poněkud horší je to ale s projevy na půdě sněmovny. Nejvíce z oslovených zákonodárců z hnutí ANO mluvil Igor Nykl, který vystoupil na šesti schůzích. Naopak ani slovo na plénu zatím nepronesli Josef Vozdecký, Jiří Holeček nebo Ivana Dobešová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…