Babišovi se bouří poslanci, hlásí Bakalův tisk. Předseda prý poslouchá jen dva své věrné souputníky

12.12.2014 7:46

Proti Andreji Babišovi prý sílí v jeho hnutí ANO revolta. Nikdo si sice nedovede představit, že by „otec zakladatel“ nebyl na březnovém sjezdu znovuzvolen předsedou, ale roste kritika některých jeho kroků. Zejména „anonistům“ vadí, že s nimi šéf nekonzultuje zásadní personální kroky.

Babišovi se bouří poslanci, hlásí Bakalův tisk. Předseda prý poslouchá jen dva své věrné souputníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s krabicí koblih

Odvolání ministra dopravy Prachaře, jeho nahrazení Danem Ťokem, či jmenování Jany Vindumetzové na uvolněné místo náměstka ministra vnitra. To jsou podle Hospodářských novin zásadní personální rozhodnutí, která mají společné ještě jedno – předseda Andrej Babiš je s nikým z hnutí ANO nekonzultoval. Zejména v poslaneckém klubu proto roste reptání proti příliš autoritativnímu přístupu šéfa hnutí.

Podle Hospodářských novin (deník ve vlastnictví miliardáře Zdeňka Bakaly) se Andrej Babiš spoléhá především na dva spolupracovníky, oba pocházející z jeho společnosti Agrofert. Tím prvním je Jaroslav Faltýnek, rázný předseda poslaneckého klubu a hlavní favorit na uvolněné křeslo prvního místopředsedy hnutí. Druhým pak ministr Richard Brabec. Někdejší Babišův manažer a jeden ze zakládajících členů hnutí (držitel průkazu s číslem 002) má prý k ministru financí blízko a je jedním z jeho zásadních poradců.

Zbytek hnutí se dělí na bezvýhradně loajální, a na ty, kteří sice horečně ujišťují, že Andreje Babiše uznávají, ale již naznačují výhrady. Do první skupiny patří Radmila Kleslová, šéfka pražské organizace ANO a nově starostka na Praze 10. Dále Adriana Krnáčová, novopečená pražská primátorka (podle HN sama říká, že programem je pro ni Babiš) nebo eurokomisařka Věra Jourová.

Z druhé skupiny je v poslední době nejvíce vidět Martin Stropnický. Ministr obrany chce na sjezdu vyzvat Faltýnka v souboji o prvního místopředsedu a jeho hlavní agendou je „zpřesnění“ programu ANO, v některých bodech dost vágního. Ivan Pilný, poslanec a bývalý vysoký manažer, zase Babišovi vyčítá, že poslance postavil před hotovou věc při jmenování ministra Ťoka. „Myslím, že v tom nejsou vůdcovské sklony, ale nedostatek času s námi věci konzultovat. Přesto je to chyba,“ říká. Poslanec Martin Kokovratník, nejvýraznější z kritiků, rovnou říká, že vláda je odpovědná sněmovně a výběr ministra bez konzultace je přehlížením poslanců.

Babiše kritizuje i poslanec Martin Komárek, podle kterého hnutí funguje metodou pokus – omyl. I bývalý novinář by se rád stal prvním místopředsedou, v hnutí ale nemá podporu. A mimoto jej prý nemá rád Babiš.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…