Babišovi to bouchá pod zadkem „u něj doma“? Slonková tentokrát vyhrabala toto

06.02.2020 7:57

Server Neovlivní.cz šéfredaktorky Sabiny Slonkové se věnuje ve svém textu vládní žalobě, která byla podána na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert.

Babišovi to bouchá pod zadkem „u něj doma“? Slonková tentokrát vyhrabala toto
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Server o holdingu Agrofert píše jako o holdingu předsedy vlády, Babiš jej však již před více než dvěma lety „zaparkoval“ do svěřenského fondu. Vládní kabinet žalobu schválil podle serveru poté, co věřitelé holdingu začali být nervózní. Když totiž holding přijde o dotace, musí finanční ústavy začít panikařit. 

„Bez dotací by byla skupina Agrofert za rok 2018 pravděpodobně v zisku před zdaněním, ale ve ztrátě po zdanění,“ analyzoval již v minulosti Robert Němec. Veškeré úvěry a půjčky dosahují 23 miliard, zadlužení společnosti tak viditelně stoupá. V roce 2017 bylo zadlužení „jen“ 15 miliard. 

A právě žaloba na Evropskou komisi ze strany vlády může finanční ústavy uklidnit – že jde zkrátka o jakousi státní záruku. 

Ministerstvo pro místní rozvoj pak ve středu obdrželo od Evropské komise českou verzi auditu týkajícího se právě dotací ze strukturálních fondů pro Agrofert. Česká republika má nyní dvouměsíční lhůtu se ke zprávě vyjádřit.

„Českou verzi jsme dostali ve středu odpoledne, do večera by měla dorazit na Ministerstvo pro místní rozvoj,“ potvrdil mluvčí zastoupení ČR při Evropské unii Petr Janoušek. Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo překlad auditní zprávy ve středu v podvečer, nyní má dva měsíce na reakci.

Evropská komise požádala opět české orgány o důvěrné zacházení s auditní zprávou, dokud nebude celý proces ukončen. Poté, co uplyne dvouměsíční lhůta, kterou má Česko na vyjádření od převzetí českého překladu anglické verze auditu, bude Brusel rozhodovat o dalším postupu v závislosti na odpovědi. Komise pak může předvolat zástupce českých úřadů na slyšení, zahájit smírčí řízení, či jednat o částce, jež by měla být vrácena do unijních fondů.

Zpráva auditorů konstatovala, že premiér Babiš má přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých vložil svou firmu Agrofert. Do Česka by měl dorazit i druhý audit EK týkající se přímých zemědělských financí pro holding Agrofert, hotový by měl být během února.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…