Babišovi to klesá, Sobotkovi to stoupá

24.06.2015 12:17

Pokud by se nyní konaly sněmovní volby, vládní koalice by si většinu udržela, i když by o něco oslabila. O něco lepšího výsledku by v červnu ve srovnání s předchozím měsícem dosáhla sociální demokracie. Vyplývá to z výsledků volebního modelu, který sestavila agentura STEM na základě zkoumání preferencí. Naopak hnutí ANO vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše by si oproti předchozímu měsíci o něco pohoršilo.

Babišovi to klesá, Sobotkovi to stoupá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Podle volebního modelu by nejvíce hlasů ve volbách získalo stále hnutí ANO, které by získalo 26,7 % hlasů (v květnu by to ale bylo 27,1 %). Sociální demokraté by byli se stále poměrně velkým odstupem druzí s 21,7 % (21,2 %). Na třetím místě stále zůstávají komunisté s 14,7 % (14,9 %). Výrazně si polepšila TOP 09 s 9,6 % (8,1 %), ale i ODS se 7,8 % (6,4 %). Naopak o něco hůře by dopadli lidovci s 6,4 % (6,9 %). Do sněmovny by se už neprobojovalo hnutí Úsvit, i když by dopadl o něco lépe, než před měsícem s 2,8 % (1,7 %).

Průzkum zde

Autoři výzkumu upozorňují, že sestavit model volebního výsledku není jednoduché, neboť lze jen obtížně zjistit, kteří dotázaní se voleb skutečně zúčastní, zda volební motivace voličů bude podobná jako v minulých volbách, nebo se změní, zda se do volebního výsledku budou promítat emoce na poslední chvíli apod.

Tento volební model agentury STEM vychází ze stranických preferencí, zanedbává občany, kteří nejsou schopni nebo ochotni uvést žádné preference. Opírá se o lidi, kteří neodmítají účast ve volbách, zohledňuje vazbu k volené straně i zájem o politické dění.

Červnový model je postaven na předpokladu volební účasti okolo 57 %.

Z průzkumu plyne, že stávající koalice oslabuje, ale stále by získala většinu 131 mandátů. Polepšila si ODS, která v tomto volebním modelu o desetinu procenta překonala svůj výsledek z posledních sněmovních voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…