Babišovo hnutí má dnes dát připomínky ke koaliční smlouvě

23.01.2015 6:51

Hnutí ANO má dnes vládním partnerům zaslat případné připomínky ke koaliční smlouvě a jejímu plnění. Zatímco s procedurální části koaliční smlouvy je ANO spokojeno, zvažuje, že uplatní výhrady k její programové části například v oblasti daní nebo zdravotnictví. Lidovci ani sociální demokraté žádné zásadní změny nepožadují.

Babišovo hnutí má dnes dát připomínky ke koaliční smlouvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

"Z našich úst standardně stále zaznívá ta daňová oblast," řekl ve čtvrtek šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek k jednomu z témat, které by hnutí mohlo připomínkovat. Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš se v minulosti nechal slyšet, že mu vadí to, že koaliční smlouva ponechává možnost například zavést sektorovou daň pro část firem nebo banky.

Hnutí má výhrady také k tomu, aby se ve zdravotnictví zvyšovaly platby za státní pojištěnce v době, kdy podle ANO není resort transparentně financovaný. Dále nechce, aby stát platil alimenty na děti za jejich neplatiče. "Já to nevylučuji, jsou to témata určitě, která se diskutují," řekl Faltýnek na otázku, zda ANO vznese připomínku k těmto dvěma oblastem.

ČSSD koaliční dohody měnit nechce

Nutnost změny koaličních dohod zatím nevidí premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. "My jsme koaliční smlouvu dostatečně prodiskutovali, byla dobře promyšlena a není důvod, abychom teď, po roce, měnili text koaliční smlouvy," řekl ve čtvrtek ve sněmovně. "Pokud se tedy ptáte, tak já jako předseda sociální demokracie nejdu na jednání o plnění koaliční smlouvy s návrhy na její změny," ujistil.

Připomínky nemá ani KDU-ČSL

Podobně to vidí i lidovci. Jejich místopředseda Jan Bartošek ve čtvrtek novinářům řekl, že jeho strana momentálně žádné zásadní připomínky k fungování koaliční smlouvy nemá. "Smlouva přináší stabilitu a k tomu, aby se měnila, je potřeba souhlas všech tří stran," poznamenal.

Trojice koaličních stran by se k podrobné diskusi o koaliční smlouvě a jejím plnění měla na zvláštním jednání sejít v příštích týdnech.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…