Babišovo hnutí trochu připomíná Věci veřejné. Více na ČT řekla Karolína Peake

07.08.2014 19:18

Někdejší vicepremiérka a přední politička pro boj s korupcí ve vládě expremiéra Petra Nečase (ODS) Karolína Peake zavítala do čtvrtečního Interview ČT24. Plánuje se snad vrátit do politiky? Prý jí chybí adrenalin. Vyjádřila se i k Andreji Babišovi a Janě Nagyové.

Babišovo hnutí trochu připomíná Věci veřejné. Více na ČT řekla Karolína Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake se loučí

„Pozoruji politiku velmi bedlivě. Myslím si, že když to v sobě člověk má, potřebu se angažovat, tak se toho nikdy nezbaví, ale v tuto chvíli si užívám, že stojím mimo politiku. Kupodivu ale musím říci, že mi trochu chybí ten adrenalin, se kterým je politika spojená,“ poznamenala hned v úvodu pořadu Peake. Dnes je ale ráda, že z politiky odešla, neboť cítila, že potřebuje odstup. Doufá zároveň, že se dnes lidé i díky tomuto odstupu dívají na její politické působení poněkud jinak, protože mají k dispozici informace, které dříve nebyly.

Následně se vyjádřila k politické bitvě o služební zákon. Sama je spokojena s kompromisem, kterého se podařilo dosáhnout mezi vládou a opozicí. „Dnešní vystoupení Jiřího Dienstbiera (ČSSD) mi přišlo trochu ufňukané,“ uvedla Peake. Zdálo se jí, jakoby si ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády stýskal především nad tím, že nemá kam usadit předem vybraného člověka, když už nevznikne generální ředitelství státní správy. Dienstbierův návrh služebního zákona považuje za příliš přísný.

ANO a Věci veřejné

Následně řekla pár slov i k ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO). Zdůrazňuje, že Babiš je politik, bez ohledu na to, jak často to bude popírat, a přestože v politice působí, paušálně prý politiky odsuzuje. Podle Peake je přitom politika také práce, práce nelehká, a ti, kteří ji dělají dobře, si zaslouží ocenění a respekt.

Hnutí ANO se podle jejího názoru značně podobá Věcem veřejným v tom, že nemá úplně stabilní členskou základnu a řada lidí se skrze toto hnutí dostala velmi rychle do vysokých pater politiky. Jde však často o velmi rozdílné typy lidí a hnutí ANO tím do budoucna může utrpět.

Peake a Nagyová

V pořadu došlo také na Janu Nagyovou - dnes Nečasovou. Již v době, kdy byla Peake odvolána z postu ministryně obrany, věřila, že za tímto odvoláním stojí Nagyová. Byly to sice jen její domněnky, ale následný vývoj v kauze Nagyová ukázal, že na různých pochybnostech leccos bylo.

V nejvyšších patrech politiky se prý mluvívalo o tom, že Jana Nagyová má nemalý vliv na premiéra. Peake však neměla to potřebu rozpitvávat, a to i proto, že neměla žádný jasný důkaz o vlivu Jany Nagyové na premiéra. „Kdybych přišla a řekla: Tady se povídá, že..., a proto odcházím, tak jistě uznáte, že by se mi každý vysmál," poznamenala bývalá vicepremiérka.

Peake jasně dala najevo, že se staví proti kvótám pro ženy v politice, které si ve vnitrostranickém referendu odhlasovala ČSSD. Faktem podle jejího názoru je, že větší množství žen by mohlo vnést do politiky jasnější pohled např. na problematiku zaměstnávání žen po mateřské dovolené, ale pravdou také je, že ženy musí samy chtít do politiky vstoupit a hájit určitá témata. Kvóty to podle Peake nezachrání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…