Babišovy noviny a policie prý mají velký problém. Jde o firmu, po které Babiš už dlouho touží

30.07.2015 15:58

Server Svobodné fórum přišel se znepokojující zprávou, ve které ukazují na zvláštní souhru mediálního impéria Andreje Babiše, převážně pak Lidových novin, a Policie ČR v kauze Oleo Chemical.

Babišovy noviny a policie prý mají velký problém. Jde o firmu, po které Babiš už dlouho touží
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Jak Svobodné fórum uvedlo, 15. července 2015 zaslali editoři tohoto serveru dopis ministru vnitra Milanu Chovancovi týkající se údajných masivních úniků z vyšetřovacího spisu v kauze Oleo Chemical do vydavatelství Mafra, zejména do Lidových novin. „Tento případ je o to závažnější, že se jedná o průběžné plynulé odtékání informací do tisku vlastněného ministrem financí Andrejem Babišem, který je zároveň majitelem společnosti Agrofert podnikající v oboru biopaliv jako Oleo Chemical,“ uvádí server s tím, že se Lidové noviny věnovaly této kauze hned v osmatřiceti článcích, kde měly vždy informace ze zdrojů blízkých vyšetřování.

Podle Svobodného fóra tím Babišovy noviny poškozují věrohodnost jak novin, tak zejména Policie České republiky, protože prý odrážejí jiné motivy, než je věcné a nepředpojaté vyšetřování, při kterém nemá mít orgán činný v trestním řízení zájem na tom, aby před veřejností dokázal existenci trestné činnosti.

Problém pro českou společnost

Chovancovi tak zaslali editoři serveru několik otázek, ve kterých se řešilo, jak je možné, že orgány Policie ČR poskytují novinářům Lidových novin neomezený přístup k informacím z otevřeného vyšetřovacího spisu, zdali se tím již zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů a co sledují vyšetřovatelé Policie ČR tím, že novináři Lidových novin mají opakovaný a vlastně permanentní přístup k informacím.

Celá zpráva Svobodného fóra k přečtení ZDE.

Podle Svobodného fóra a sdružení Free Czech Media se jedná o skutečný problém celé české společnosti, protože obdobné mediální postupy údajně nebyly výjimkou ani v nedávné minulosti, i když prý většinou ne v takové míře jako v tomto případě. „Situace je však dnes diametrálně odlišná v tom, že tuto investigativní práci produkuje tisk vlastněný aktivním politikem, který se často ocitá ve střetu zájmů,“ upozorňuje server s tím, že by se mohlo jednat o cílenou akci, která v konečném důsledku vyhovuje nejsilnějšímu hráči na trhu s biopalivy.

Odpověď tiskové mluvčí ministerstva vnitra Petry Kučerové:

„Podezření na případné úniky informací z trestního řízení vedeného Policií ČR, na které jste upozornili ve vašich článcích, nyní na základě výzvy Stálé komise pro kontrolu činnosti GIBS prověřuje právě Generální inspekce bezpečnostních sborů. O této skutečnosti včera pan ministr dostal informaci od policejního prezidenta. Zůstaneme s Vámi v kontaktu a po skončení šetření Vás budeme dále informovat. Tedy do skončení šetření není možné se k věci podrobně vyjadřovat. Obecně platí, že pan ministr problematiku cíleného úniku informací do medií i do obchodních skupin vnímá jako významný problém, jež je třeba důsledně potírat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…