Babišovy noviny píší o krutých sporech v ČSSD

23.07.2014 8:21

O hádkách v sociální demokracii píší Lidové noviny, vlastněné koaličním partnerem ČSSD, ministrem financí Andrejem Babišem. V mnohých místních organizacích prý na sebe naráží „tvrdé jádro“ s novou generací sociálních demokratů. Leckde už i někteří opouštějí její řady. Roste obavy, že vnitrostranický boj povede k pádu ČSSD, tak, jak se to stalo ODS.

Babišovy noviny píší o krutých sporech v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a členové politického grémia sociální demokracie zahájili vnitrostranické referendum podáním 22557 doporučených dopisů svým členům

Podle deníku má ČSSD potíže se sestavováním kandidátek po celé zemi. Uvádí to na příkladu Mohelnice na Šumpersku, kde se straníci prý rozhádali tak, že sestavují dvě kandidátky. Jednu pod hlavičkou ČSSD a druhou pod názvem Mohelnická demokracie.

Nabízí se otázka po důvodech podobných problémů. Příčin je údajně několik. Vesměs prý jde o střet „tvrdého jádra“ s nastupující generací sociálních demokratů. LN uvádějí, že leckde se konflikt podařilo vyřešit, ale za vysokou cenu. Údajně to znamená odliv lidí ze strany a často i jejich přechod ke konkurenci.

Vyvarujte se hádek a podrazů!

„Já zatím zůstávám, ale pokud se situaci v mohelnické ČSSD nepodaří do konce roku vyřešit, přestanu platit příspěvky a končím,“ říká lídr protestní kandidátky Karel Junek. Protestní kandidátka prý vznikla proto, že vedení oblasti je nepustilo na oficiální kandidátku ČSSD.

O podobném střetu zase LN vědí z dopisu, který unikl na veřejnost. Napsala jej předsedkyně šumperské organizace Irena Jonová poté, co odstoupila z čela kandidátky. „Přestaňte s malichernými útoky vůči mé osobě či jiným členům a snažte se všemi silami, aby lidé na kandidátní listině naší strany táhli za jeden provaz, aby byli jednotní, aby nedocházelo ke vzájemným hádkám a podrazům,“ napsala novému lídrovi šumperské kandidátky a vnitrostranickému oponentovi Janu Přichystalovi.

Stejné napětí je prý i v jedné místní části Ostravy. Tam už podle LN na protest proti způsobu sestavení kandidátky část lidí stranu opustila. Referendum uvnitř ČSSD, které prosadil šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka, by měl změnit klíč, podle kterého se dosud kandidátní listiny sestavují. Pak by o jejich podobě rozhodovali a hlasovali všichni členové ČSSD v regionu a ne jen úzká skupina vedení.

Sociálním demokratům se může stát to, co ODS

Petr Zezulčík ze Slezské Ostravy říká: „Nedávno jsem přišel po stranické schůzi domů a žena se mě zeptala, co nového uděláme pro naši městskou část. Řekl jsem jí popravdě, že jsme se hádali o pozice. My už nepracujeme pro lidi, jenom řešíme koryta,“ stěžuje si politik.

Nejen on si prý myslí, že toto může sociální demokracii položit. „Uvnitř strany teď pozoruji syndrom ODS před osmi, deseti lety, kdy byla na vrcholu slávy a moci, měla všechno, a kdy jediné, na co se soustředila, byl vnitrostranický boj. A jak to dopadlo,“ nechal se slyšet Zdeněk Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…