Babišův Telička, který současně pracuje pro Bakalu: Ten spor se mě netýká, z NWR odcházím

05.04.2014 20:19

Ve vládě zuří spor o státní pomoc Dolu Paskov společnosti NWR. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) navrhuje, aby stát nesl náklady na útlum Paskova ve výši 1,1 miliardy korun. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je ale zásadně proti. Lídr eurokandidátky ANO Pavel Telička na neshody reaguje odchodem ze správní rady NWR. Babiše prý přesvědčovat nebude, má totiž zásady, tvrdí.

Babišův Telička, který současně pracuje pro Bakalu: Ten spor se mě netýká, z NWR odcházím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička , lídr evropské kandidátky hnutí ANO

„Tento měsíc na valné hromadě budeme diskutovat o načasování mé rezignace,“ míní Telička, který je lídrem do eurovoleb Babišova ANO.  „Od prvního července v případě zvolení nejsem v žádném střetu zájmů. To můžu garantovat,“ tvrdí s tím, že pokud je společnost v určité situaci, tak neřekne: „Hele, vy teď máte problém, tak já to balím.“ Prý by to nebylo fér.

Telička se coby člen představenstva NWR podílel na rozhodnutí, které směřovalo k ukončení těžby na Dole Paskov. „Těžba tam je už dlouhodobě ztrátová,“ říká Telička. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ale přišel s návrhem, jak prodloužit těžbu v prodělečném Dole Paskov. Jeho vlastníkovi, společnosti OKD, navrhne příspěvek 1,1 miliardy korun, pokud bude v místě těžit do konce roku 2016. Ministerstvo financí s pomocí nesouhlasí a hovoří dokonce o vydírání.

Ministr Jan Mládek tvrdí, že nedávný návrh firmy, aby stát přispěl na sanaci Dolu Paskov, podporoval právě i Telička. A Babiš zase říká, že chování Zdeňka Bakaly je nemorální. Proto navrhuje, aby se o peníze postaral sám Bakala, když je z kraje vyvezl.

„Co říká ministr financí v tuto chvíli, to se mě ale absolutně netýká. Já se nebudu dostávat do situace, kdy bych byť jenom vyvolával dojem střetu zájmů,“ říká Telička a snaží se tak od politického stanoviska ministra financí distancovat. „Vím, že to je standard v této zemi, že pro někoho je teď běžný, že bych já měl přesvědčovat Andreje Babiše. Ale nebudu. Mám zásady a ty ctím,“ míní pro server Echo24.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…