Babišův Zlatuška smetl v ČT ze stolu výtku prezidenta Zemana

24.05.2016 22:26

Poslanci přehlasovali veto prezidenta republiky Miloše Zemana a české školství čekají důležité změny. Předškoláci budou muset absolvovat povinný rok vzdělávání před samotným nástupem do školy a maturanti se už brzy nevyhnou závěrečné zkoušce z matematiky. Je to dobře? V úterních Událostech, komentářích České televize diskutovali poslanci Jiří Zlatuška (ANO) a Bohuslav Svoboda (ODS).

Babišův Zlatuška smetl v ČT ze stolu výtku prezidenta Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

„Jde o zavádění dirigismu státu do vzdělávání lidí!“ rozčílil se hned na úvod Svoboda. Měl na mysli např. povinnou předškolní přípravu. Zlatuška ji naopak považuje za přínos. Celkově má za to, že legislativci českému školství pomohli.

„Ten zákon výrazně zlepšuje parametry předškolního vzdělávání,“ zdůraznil Zlatuška. Vymezil se také proti předsedovi ODS Petru Fialovi, jenž ve sněmovně hřímal, že se do českých luhů a hájů vrací neomarxismus. „Ten termín neomarxismus je směšný. Divím se, kam to kolega Fiala dopracoval v politice, když je profesorem politologie,“ vysmál se Zlatuška předsedovi ODS.

Ve druhé polovině diskuse došlo na skutečnost, že zákon vetoval prezident Miloš Zeman. Ten poukazoval na stanovisko Svazu měst a obcí, který upozorňoval na problémy se spádovostí školek. Pokud budeme trvat na spádovosti školek, není podle Svobody daleko k umístěnkám a jsme znovu u toho socialismu,“ udeřil znovu Svoboda. „To je překrucování toho zákona,“ zlobil se okamžitě Zlatuška. V zákoně se prý myslí spádovost volná, takže rodiče mohou dát své dítko, kam chtějí, pokud bude v dané školce volno. Pojem spádovosti má tedy odkazovat pouze na to, že v okolí bydliště musejí mít rodiče možnost umístit své dítě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…