Babišův bývalý náměstek Wagenknecht zůstává v dozorčí radě ČEZ

28.06.2015 15:25

Hostem závěrečné části pořadu byl bývalý první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. Moravec poukázal na to, že Wagenknecht auditoval pražský dopravní podnik nebo regionální operační programy. „Vždycky něco našel. Z práce pak musel většinou odejít,“ naznačil Moravec, že Wagenknecht pro svou poctivost začal po čase být svým nadřízeným nepříjemný.

Babišův bývalý náměstek Wagenknecht zůstává v dozorčí radě ČEZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý Babišův náměstek Lukáš Wagenknecht

Moravec také uvedl, že podle zasvěcených lidí tkví důvod toho, proč se ministr financí Andrej Babiš (ANO) rozhodl odvolat svého prvního náměstka Wagenknechta, spíš v tom, k čemu se chystal, než v tom, co dosud udělal. „Řeč je kupříkladu o zákonu o finanční kontrole, který úředníkům zavádí fakticky osobní zodpovědnost za nehospodárné investice a zavádí audit ve státní správě, aby tuto zodpovědnost skutečně vymáhala,“ uvedl Moravec.

Wagenknecht přiznal, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) mu dal nabídku, aby byl na MS vrchním auditorem, ale odmítl ji. Prý proto, že by měl kvůli své práci ohrožovat pozici jiného člověka, který svou práci dělá dobře. „Protože pokud bych nastoupil, musel by (ministr Pelikán, pozn. red.) někoho jiného odvolat,“ vysvětlil. Na otázku, zda chce ještě pracovat ve státních službách, řekl, že nyní potřebuje nějakou chvíli na oddech. Dál se ale chce věnovat finančnímu řízení a auditu, což dělá posledních patnáct let.

Wagenknecht odmítl, že by byl odvolán proto, že by nestíhal Babišovo pracovní tempo. Prý pracoval čtrnáct hodin denně. „Jsem také poměrně hyperaktivní člověk,“ podotkl.

V dozorčí radě ČEZ chce zůstat

Wagenknecht by také chtěl zůstat v dozorčí radě akciové společnosti ČEZ, které je stát majoritním vlastníkem. Funkci v dozorčí radě považuje za odbornou.

„Není důležité tuto funkci skládat, ale kvalitně v ní pokračovat dál,“ řekl v pořadu Otázky Václava Moravce Wagenknecht, který chce nyní čas na oddech. Na Ministerstvu financí dostal po odvolání z pozice prvního náměstka nabídku na funkci politického náměstka, považuje ji ale za nesmyslnou. Již dříve ji označil za formální funkci s řidičem. Nyní je ve výpovědní době na MF, až mu skončí, začne dostávat peníze za výkon funkce člena dozorčí rady ČEZ. Moravec k tomu podotkl, že plat člena dozorčí rady ČEZ činí 50 tisíc Kč.

Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Stát, kterému ve společnosti přes Ministerstvo financí patří asi 70 procent akcií, v ní má osm členů. Předsedou rady je bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes.

Šestatřicetiletý Wagenknecht, kterého Babiš na ministerstvo sám přivedl, se v posledních měsících dostal do sporu s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (za ANO). Auditorský tým, který pod Wagenknechta spadal, tvrdil, že tendr na monitorovací systém evropských fondů MS2014+ provázelo množství závažných chyb. Tento závěr potvrdila Evropská komise.

Wagenknecht je v krátké době druhým náměstkem, kterého Babiš odvolal. V květnu skončil ve funkci Martin Pros, který předtím požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…