Babišův novinář vypustil nepěkný text o Horáčkovi. A už to schytal od zaměstnance ČT

16.03.2017 16:58

Dnešní Mladá fronta Dnes si rýpla do prezidentského kandidáta Michala Horáčka za to, že v letech 1986-1989 jezdil po Evropě i Spojených státech coby prominentní reportér svazáckého týdeníku Mladý svět. MF Dnes prostudovala Horáčkovy články, z nichž podle ní vyplývá, že textař byl na Západě jako doma. Na kritiku zmíněného listu zareagoval na sociální síti zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize František Lutonský.

Babišův novinář vypustil nepěkný text o Horáčkovi. A už to schytal od zaměstnance ČT
Foto: Vít Hassan
Popisek: Michal Horáček na akci z "podhradí" na Staroměstském náměstí

Mladý svět byl podle deníku časopis, jenž byl sice považován za relativní „ostrůvek svobody v moři totality“, ale úvodníky do něj psali i přední komunisté Lubomír Štrougal či Miloš Jakeš. S novinářskou průkazkou tohoto periodika pak Horáček doprovázel například koně Essexe z JZD Slušovice na dostihy do Velké Británie, psal také z Hollywoodu či reportáže ze severu Spojených států. „To byly normální redakční cesty z redakčního pověření,“ tvrdí Horáček. Podle jeho slov takto byli vysíláni všichni jeho kolegové. „Nejvíc jezdil samozřejmě šéf zahraniční rubriky Aleš Benda a pak hned Horáček. Je ale pravda, že Horáček měl určitě v redakci nejlepší angličtinu,“ popsal však někdejší Horáčkův kolega s tím, že Horáček měl v Mladém světě výlučné postavení. „Bylo v něm něco tajemného,“ uvedl.

Podle jiné Horáčkovy kolegyně byl však redaktor odvážný. „Nehledala bych v tom žádnou sviňárnu, že jezdil na Západ,“ řekla.

Do Mladého světa začal Horáček přispívat v roce 1986, poté co byl dopisovatelem amerických či australských dostihových médií. V roce 1984 dokonce studoval v Americe.

Lutonský se opřel do novináře MfD

František Lutonský na svém twitterovém účtu následně napsal: „Ví tenhle ‚novinář‘ MfDnes, že pracuje v nástupci bývalého orgánu ÚV SSM a že tehdy cestoval i jeho dnešní majitel?“ Lutonský tak naráží na Andreje Babiše, kterému donedávna MF Dnes patřila, nyní je jejím vlastníkem svěřenský fond. Babiš před rokem 1989 jako pracovník podniku zahraničního obchodu běžně cestoval do západních zemí.

Lutonský si v dalším tweetu také nepřímo dělal legraci z Miloše Zemana, když na sociální síti zveřejnil výstřižek z televizního programu TV Barrandov, kde je ve 20:15 uveden pořad „Týden s prezidentem“ a pod ním další pořad s názvem „Kurňa, co to je?“.

František Lutonský na svém twitterovém účtu pravidelně komentuje aktuální dění nejen v politice. Výrazně se zviditelnil v nedávné době, když se společně s kolegou Michalem Kubalem formou otevřeného dopisu obořili na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta ve své zprávě konstatovala, že zpravodajství v rámci pořadu Americká volební noc bylo nevyvážené a neobjektivní.

Stejně tak se dostal Lutonský do povědomí médií kvůli podezření, že Česká televize dohodila agentuře Bison & Rose zakázku za deset milionů za PR služby. V této agentuře přitom figuruje v nejužším vedení manželka Lutonského Jana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…