Babišův poslanec po týdnu odešel. Ale ze sněmovny si odnesl problém

05.03.2014 7:28

Jan Sobotka z hnutí ANO byl poslancem pouze týden, pak odstoupil, protože zatajil nedoplatek na zdravotním pojištění. Nyní ho čeká přestupkové řízení za porušení zákona o střetu zájmů. Ani po opakovaných výzvách sněmovního mandátového výboru nedodal po ukončení svého mandátu přiznání o vedlejších příjmech, darech, nabytém movitém a nemovitém majetku. A to za období zmíněného týdne. Právo informuje, že mu hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Babišův poslanec po týdnu odešel. Ale ze sněmovny si odnesl problém
Foto: ANO
Popisek: Jan Sobotka

„Týdenní“ poslanec ANO Jan Sobotka bude čelit přestupkovému řízení za porušení zákona o střetu zájmů. Sobotka byl poslancem jediný týden na přelomu listopadu a prosince a dokument měl dodat nejpozději začátkem ledna.

Předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS) potvrdila, že se proto výbor obrátí na radnici v místě jeho bydliště, tedy ve Žďáru nad Sázavou, aby zahájil přestupkové řízení. V něm hrozí až padesátitisícová pokuta. To, že byl Sobotka poslancem pouhý týden, ho nezbavuje povinnosti dokument odevzdat.

Sobotka nastoupil do sněmovny jako náhradník, mandátu se vzdal po tlaku médií i ANO kvůli tomu, že zatajil nedoplatek na zdravotním pojištění. Právo připomíná, že za svou krátkou dobu poslancování dostal slušnou odměnu. Dostal část platu odpovídající týdennímu mandátu, k tomu část paušálních náhrad plus jednoměsíční odchodné ve výši 56 tisíc hrubého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…