Babišův profesor Zlatuška bude makat za dva. Kromě poslancování bude děkanem fakulty. Sedím jen v jednom náročném výboru, vysvětlil

26.06.2015 7:57

K práci ve sněmovně přibude od podzimu poslanci Jiřímu Zlatuškovi (ANO) další časově náročná funkce. V srpnu jej čeká jmenování na post děkana Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně. Upozorňuje na to dnešní Mladá fronta Dnes, která v této souvislosti poukazuje na předvolební proklamace šéfa ANO Andreje Babiše, že jeho poslanci budou ve sněmovně „makat“ na sto procent.

Babišův profesor Zlatuška bude makat za dva. Kromě poslancování bude děkanem fakulty. Sedím jen v jednom náročném výboru, vysvětlil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

Zlatuška si však myslí, že kombinaci obou funkcí časově zvládne. „Půjde to skloubit. S vedením fakulty mám zkušenosti a v Poslanecké sněmovně působím pouze v jednom časově náročném výboru – pro vědu a vzdělání,“ řekl listu. Odkázal i na to, že ve sněmovně nyní sedí další dva děkani. Jenže jak šéf Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity František Vácha, tak děkan pardubické informatiky Simeon Karamazov tyto pozice zastávali v momentě, kdy byli zvoleni. Zlatuška v době svého zvolení ve vedení fakulty nefiguroval.

Podle deníku dalším potenciálním problémem je, že Zlatuška by jako vysoce postavený politik a straník zasedl do čela orgánu apolitické vysoké školy.

Teoreticky by mohl ještě Zlatuškovu nástupu do funkce zabránit rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek tím, že by jej nejmenoval. Bek se k tomu ale zřejmě nechystá. Listu řekl, že výsledky volby fakultního akademického senátu bude respektovat a Zlatušku do funkce jmenuje.

Nicméně Zlatuškova vytíženost daná poslaneckým mandátem se mu nelíbí. „Pokud bych já byl senátorem odpovědným za volbu děkana, s ohledem na časovou náročnost této funkce bych určitě nevolil někoho, kdo fakultě a univerzitě nemůže věnovat veškerý svůj čas, a nevolil bych ani aktivního politika,“ řekl Bek deníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…