Babišův šéfinspektor nastupuje. Získali jsme jeho plány. Podívejte se sami na tento dokument

05.09.2018 17:35 | Zprávy

Po více než šesti letech je na místě se ptát, nakolik Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve své činnosti uspěla, táže se ve své koncepci nový šéf inspektorů, donedávna šéf lounských žalobců Radim Dragoun. ParlamentníListy.cz jeho materiál, kterým se prezentoval při výběrovém řízení, získaly. Dragoun, který se do funkce dostal díky zásahu premiéra Andreje Babiše, který odvolal jeho předchůdce Michala Murína, v dokumentu tepe do údajného propojení předchozích vedení GIBS s politickou sférou. Zmínil i úniky informací, které jsou v dnešní době ovšem běžné i u státního zastupitelství a policie. Nebo údajné účelové zahajování trestních řízení.

Babišův šéfinspektor nastupuje. Získali jsme jeho plány. Podívejte se sami na tento dokument
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

Na otázku, nakolik GIBS za šest let své existence uspěla, si Roman Dragoun odpovídá: „Domnívám se, že ne zcela. Pokud jde o negativní poznatky k činnosti GIBS, nejčastěji je zmiňováno propojení bývalého vedení s politickou sférou, dále jsou zmiňovány úniky informací z trestních řízení vedených samotnou GIBS.“ Nebo podle Dragouna účelové zahajování úkonů za účelem zjištění informací ze spisů vedených různými útvary policie pro třetí osoby, dále pak různá procesní pochybení při úkonech GIBS v trestním řízení. Zmínil i údajnou neochotu GIBS dlouhodoběji rozpracovávat trestnou činnost, snahu o co nejjednodušší vyřešení věci, čárkový systém, činnost omezující se povětšinou na vyřizování věcí takzvaně z nápadu.

Do Radima Dragouna se po slyšení v Poslanecké sněmovně, ještě před jeho jmenováním, tvrdě pustil jeden z otců zakladatelů GIBS, bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer. „Zdánlivě jednoduchá procedura, která, po totálním ovládnutí celé Sněmovny poslanci vládní ANO-ČSSD s vděčnými komunisty za zády a vždy připravenými hlasy SDP, je pouhou fraškou, s předem daným výsledkem. Nakonec ale nebyla tak nezajímavá, jak se dalo očekávat. Už samotné výlevy premiéra vůči poslancům, kteří si dovolili dokonce chtít znát pouhá jména uchazečů o post ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů nemohlo nikoho nechat na pochybách, jak moc o svého černého koně v čele GIBS stojí,“ napálil Dragouna tvrdě na serveru Česká justice Langer.

Bývalý detektiv protikorupční policie Dragoun má přitom sám problém z minula, turbo studia na plzeňské právnické fakultě. Poté, co problémy s turbo absolventy z plzeňské právnické fakulty vybublaly v roce 2010 na povrch, zmínil deník MF Dnes, že Dragoun patřil mezi prověřované studenty. Bývalý policista z protikorupční služby měl podle deníku individuální studijní plán, díky němuž si spojil do jednoho druhý a třetí ročník a čtvrtý a pátý ročník. "Bylo to na základě mé žádosti, kterou jsem podal na děkanát. Odůvodnil jsem to tím, že jsem v letech 1994 až 1997 studoval na policejní akademii a spoustu zkoušek z ní mi nyní v Plzni uznali," řekl Dragoun MF Dnes. Dragoun se také snaží zbavit nálepky Babišova muže, který mu má pomoci ovládnout GIBS. „To mohu vyloučit, nejsem ničí kůň. Samozřejmě kdo bude chtít, ten mě může spojovat s premiérem, který mě navrhl na jmenování ředitelem GIBS. Objevily se také spekulace, že jsem člověkem a vyslancem státních zástupců, ale já jsem tam sám za sebe,“ odmítl Dragoun v deníku Právo námitky o pozadí výběru.

Jenže se mu to úplně nepovedlo. Ředitel GIBS totiž v rozhovoru přiznal, že se dobře zná s bývalou ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou. Ta je dnes jen poslankyní a její vliv uvnitř hnutí ANO po odchodu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána opět stoupá. Na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni v době Dragounových studií, kdy zvládal pětileté studium za tři roky, působila i profesorka Válková, která dokonce vedla Dragounovu diplomovou práci. „Po obsahové stránce byla má práce hodnocena kladně,“ připomněl Dragoun v deníku Právo s tím, že měla pouze formální výhrady k „řadě překlepů a nedokončených vět“. Tato diplomka byla základem pro rigorózní práci. „Profesorka Válková byla vedoucí všech mých prací,“ zdůraznil, aby dokázal, že studoval řádně. Pomiňme, že je poněkud zvláštní, aby měl student práv ve své práci řadu překlepů a nedokončených vět, jak Dragoun sám přiznal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…