Babišův server rozebíral vládní úspěchy. Hádejte, kteří ministři to schytali nejvíce

28.12.2014 21:05

První rok působení Sobotkovy vlády na ministerstvech zdravotnictví a práce a sociálních věcí rekapituluje článek, který dnes vyšel na serveru Lidovky.cz. Ke krokům nových ministrů je velmi kritický. Podle autorky článku se kroky nové politické reprezentace ministerstev práce a sociálních věcí a zdravotnictví nesly ve znamení plnění předvolebních slibů, jejichž jednotícím prvkem byla destrukce principů zavedených předchozími pravicovými vládami.

Babišův server rozebíral vládní úspěchy. Hádejte, kteří ministři to schytali nejvíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Server si stýská, že vláda v listopadu schválila zánik důchodových fondů, které by měly definitivně skončit v lednu 2016. „Přestože byly konstrukce druhého pilíře a podmínky spoření hojně kritizovány i v době vzniku, valná část odborné veřejnosti nehodnotí destrukční krok Sobotkovy vlády pozitivně,“ tvrdí server. A snaží se vyvrátit hlavní argument sociální demokracie pro zrušení druhého piliře, totiž že budou masivně vyváděny prostředky z průběžného systému.

Množství peněz, které odsával druhý pilíř, prý bylo marginální

Toto tvrzení lze prý jen těžko obhájit, když si tuto formu zajištění na stáří zvolil jen mizivý počet občanů. „Druhý pilíř loni odsál 212 milionů korun a letos by to bylo 700 milionů. Neprospíval většině občanů,“ citoval server ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD). Jenže podle serveru jsou tyto sumy opravdu marginální, když se porovnají se státním penzijním účtem, z nějž se vyplatí v roce 2015 přes 390 miliard korun na důchody.

Po zrušení druhého pilíře tak diskuze o reformě začínají nanovo. „Velkým tématem například bude, jak promítnout do důchodů rodičů velké investice, které přinášejí do výchovy dětí – budoucích plátců do veřejného průběžného systému,“ uvedl předseda důchodové komise Martin Potůček. Podle serveru některé z nápadů jeho týmu odborníci vítají, jiné považují za nepodařené či jen těžko proveditelné.

Kontroverzní odvolání šéfky ÚP

Server také upozorňuje na další kontroverzně vnímaný krok ministryně Marksové, kterým bylo překvapivé odvolání generální ředitelky Úřadu práce Marie Bílkové s prý absurdním zdůvodněním, že za působení Bílkové v čele ÚP neúměrně narostl počet zaměstnanců na generálním ředitelství. Marksová prý totiž přiznala, že neví, kolik zaměstnanců by ústředí mělo mít. „Personální audit začal totiž rezort teprve připravovat,“ podotkl server.

Kritizoval mimo jiné i zrušení zdravotnických poplatků, které prý téměř nikomu nevadily, přičemž výpadek příjmů tím způsobený bude ve zdravotnictví nahrazen z našich daní. „Rezort totiž slíbil, že bude ordinacím, nemocnicím i lékárnám zrušené poplatky kompenzovat, a to v částce 4,2 miliardy korun. Ty dodá státní kasa formou navýšení odvodů za státní pojištěnce,“ poznamenal server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…