Babišův střet zájmů je neúnosný, říká poslankyně z Německa

19.12.2019 12:31

Německá europoslankyně Viola von Cramon-Taubadelová se pustila do premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle jejích slov totiž český předseda vlády vede ve svých médiích antievropskou kampaň. „Jeho střet zájmů je neúnosný,“ uvedla. Píše o tom server Forum24.cz.

Babišův střet zájmů je neúnosný, říká poslankyně z Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Cramon-Taubadelová o tématu hovořila na plénu Evropského parlamentu. Následně poskytla i rozhovor serveru Forum24.cz. Podle jejích slov je mimo jiné nutné se bránit Babišovu očerňování auditorů Evropské komise a dalších představitelů evropských institucí. 

Europoslankyně však také Evropskou komisi zkritizovala. Podle jejích slov, jakmile se objeví nějaké ukazatele střetu zájmů, což už se u Babiše objevilo před pěti lety, je potřeba rychlejší řešení. „Rychlejší odpovědi, větší možnosti pro Evropský parlament, který stále ještě oficiálně neviděl žádné zprávy z auditů, jen verze, které unikly do médií. Pro náš Výbor pro rozpočtovou kontrolu je nutné získat více možností a kontrolních pravomocí, než nyní máme,“ uvedla.

„Pan Babiš je nejznámější oligarcha, ale není jediný, jehož problémy musíme řešit, a to zejména v otázkách zemědělství a regionálního rozvoje. Hlavně se musíme dohodnout na tom, jak efektivněji budeme věci řešit kvůli zmiňovanému víceletému finančnímu rámci,“ podotkla europoslankyně. Babiš podle jejích slov chce bohatnout a přeje si ve své zemi mít nepolitické uspřádání. 

„Z Evropské unie toho hodně čerpá, a tak říká, že je proevropský, ale nyní, jak stoupá snaha EU zkoumat jeho střet zájmů, začal velmi temnou a špinavou antievropskou mediální kampaň. To je odporné,“ uzavřela.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…