Bakalo, máš smůlu. Havlova knihovna schytala úder

13.05.2018 20:52

Soud zastavil Bakalův projekt Knihovny Václava Havla na Loretánském náměstí v Praze. Zrušil územním rozhodnutím i další dokument, který v objektu výrazně omezoval plochu určenou pro byty. Verdikt potvrdila i nejvyšší správní instance. Investor to prý respektuje, ale záměru se přesto nehodlá vzdát, informovala ve své reportáži Česká televize.

Bakalo, máš smůlu. Havlova knihovna schytala úder
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace na Malostranském náměstí s názvem Palachův týden 2018: Občané hlídají demokracii a slušnost

„Pod heslem pravdy a lásky bylo tady ze svých domů vystěhováno sedmnáct rodin původních obyvatel,“ povzdychl si poslední nájemník v domě na Hradčanech Bohumil Vejtasa, který se odstěhovat odmítá a proti přestavbě paláce na Loretánském náměstí, kam chce knihovnu z centra Prahy přesunout podnikatel Zdeněk Bakala, se léta bouří. Původně v tomto domě bydlelo osmnáct rodin, pak ale dům koupil Zdeněk Bakala s plánem vybudovat zde Knihovnu Václava Havla. To bylo v roce 2011, poté začaly práce na výstavbě, které však dodnes neskončily.

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí

„V domě je vlastně klid a taková patová situace, kdy tam téměř žádné stavební práce neprobíhají,“ potvrdil šéf pražských památkářů Ondřej Šefců. A jen tak tyto práce ani nepokročí, jelikož soud zrušil výjimku pražského magistrátu. Ten předtím povolil, aby v domě převládl podíl nebytových prostorů nad byty. „Z našeho pohledu byla tato úprava účelová a nezákonně provedena,“ řekla reportérům České televize k situaci mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. „Buď musí ten projekt doznat značných úprav, anebo musí dojít ke změně územního plánu,“ dodal mluvčí pražského magistrátu Vít Hoffman.

Nyní má prý majitel vše vrátit do původního stavu. Plocha k bydlení tedy musí být opět sedmdesát procent. „Rozsudek má význam v tom, že již dříve získaná rozhodnutí, která byla podkladem pro územní rozhodnutí, byla retroaktivně zrušena a je třeba o ně usilovat znovu,“ sdělil k případu mediální zástupce Zdeňka Bakaly Vladimír Bystrov. Investor se prý plánu vybudovat Knihovnu Václava Havla v domě nevzdal. To ale může trvat další roky. Památkáři však varují, že dům, který se nepoužívá, mezitím chátrá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …