Bakalu do dolu, křičeli havíři. Pak vtrhli do bývalého sídla OKD

17.09.2013 18:45

REPORTÁŽ Směsice vzteku a zoufalství. Tak by se dala popsat atmosféra úterní demonstrace horníků v Ostravě. Někteří se chtěli domáhat svých práv se slzami v očích, jiní se s prapory prodrali až do bývalého ředitelství OKD a jejich emoce pak krotila policie.

Bakalu do dolu, křičeli havíři. Pak vtrhli do bývalého sídla OKD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Protest horníků v Ostravě

Pískot, křik, provolávání hesel a bubnování. Ostrava má za sebou stávku více než tří tisícovek pěkně naštvaných lidí. Nával byl už na parkovišti u stadionu Bazaly, odkud demonstranti vyšli. Řadu z nich přivezly autobusy, na místo dojeli horníci i z Mostecka. V čele průvodu šla skupinka s „rakví OKD“, tím chtěli demonstrující upozornit na špatnou situaci společnosti, která je zaměstnává.

Celý průvod prošel Ostravou k Prokešovu náměstí. Tam už vystoupili první řečníci, zazněla i hornická hymna. „Zdař Bůh,“ pozdravil všechny předseda sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. „OKD vlastnila byty, energetiku a tak dále. Postupně se tyto společnosti prodaly a peníze se vyvedly. Udělali velké dluhy, úvěry, dluhopisy, nakoupili příliš drahé stroje a nyní se potácíme v krizi,“ uvedl Pytlík hned na začátku svého vystoupení.

Jeho slova byla provázená pískotem a horníci dávali hlasitě najevo svůj souhlas. „Chceme zachránit region a to, co nám náleží. Po dohodě se zaměstnanci jsme nabídli kompromis. Snížení mezd o 7 procent. Oni přišli se snížením mezd o 20 procent. Vůbec si neuvědomují, že nezlikvidují jen OKD, ale celý region. Garantuji Vám, že to, co nám provedli na posledním jednání, nenecháme jen tak. Práci si nenecháme vzít,“ doplnil Pytlík.

Chceme zachránit region, Bakalu pozveme do dolu

Velký aplaus sklidil předseda hornických odborů Jan Sábel. „Myslím, že bychom měli zvolit ústřední heslo demonstrace: Bakalu do dolu,“ uvedl na začátku svého proslovu a horníci hned začali heslo skandovat. „Před pěti lety Nečas s horníky nejednal. Pozvali jsme ho do dolu a do dvou měsíců jsme měli předčasné odchody do důchodu. S dvoumetrovou výškou se tam ani nevlezl, natož aby tam pracoval,“ vysvětlil.

Někteří měli slzy v očích, jiní by šli klidně do bitky

Jak moc jsou horníci naštvaní, dokazoval křik a hesla: „Chceme kopat, ne razit vaše tunely" nebo „Stop nezažranosti NWR". Jak moc jsou zoufalí, ukazuje i to, že se jeden z horníků snažil na demonstraci dostat k hlavním řečníkům, všem chtěl se slzami v očích říct, že nemá peníze. 

Po vystoupení dalších řečníků se horníci rozhodli předat rakev, kterou měli připravenou, někomu z OKD. „Hovada, Bakalu do dolu,“ skandovali cestou. V budově bývalého sídla společnosti bylo ale kvůli stěhování už téměř vymeteno. Dovnitř se chtěly desítky lidí dostat násilím, ale prorazili jen na recepci. Tam už narazili i na těžkooděnce. „Policejní stát,“ reagovali demonstranti.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…