Bakalův novinář: Charta 77 byla jako neziskovka. Oboje nenávidí stejní lidé ze stejných důvodů

08.01.2017 21:34

„Charta 77 byla neziskovka,“ napsal si na svůj twitterový účet ve dnech oslav 40. výročí Charty 77 redaktor Jan Lipold ze serveru Aktuálně.cz miliardáře Zdeňka Bakaly.

Bakalův novinář: Charta 77 byla jako neziskovka. Oboje nenávidí stejní lidé ze stejných důvodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening při příležitosti 40 let od chvíle, kdy bylo zveřejněno historicky první Prohlášení Charty 77. Součástí byl křest publikace Případ CH77 – I. Přepadení, části textu Václava Havla o Chartě 77

„Lidi z neziskovek i chartisti jsou ‚podezřelí‘ svou ‚jinou‘ motivací. Nadává jim stejný typ lidí z týchž důvodů,“ pokračoval pak Lipold ve svém sdělení.

Charta 77 byla společenstvím lidí usilujících o lidská práva. Začala se utvářet při soudním procesu s hudebníky kolem kapely The Plastic People of the Universe. Její iniciátoři se poprvé sešli 10. prosince 1976, prvními mluvčími byli bývalý ministr zahraničí Jiří Hájek, dramatik Václav Havel a filozof Jan Patočka. Mezi Vánoci a Novým rokem své podpisy pod text Charty 77 připojilo 242 signatářů. Do ledna 1990 se k ní přihlásilo přes 1 800 lidí.

Čtyřicáté výročí vzniku Charty 77 pak v pražské Lucerně oslavili v sobotu zhruba tři stovky signatářů, což bylo asi dosud největší setkání. „Já jsem vždy záviděl Polákům, jak jsou silní, ale kdyby se Poláci nebo Maďaři dnes takhle sešli, tak se porvou. Já myslím, že my Češi to zvládneme kamarádsky a přátelsky,“ uvedl jeden z chartistů, bývalý ministr obrany Alexandr Vondra.

Celý tweet Jana Lipolda:

Charta 77 byla neziskovka. Lidi z neziskovek i chartisti jsou „podezřelí“ svou „jinou“ motivací. Nadává jim stejný typ lidí z týchž důvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…