Balení kufrů, strach z vězení. Hovorková od Šafra se vyřádila na Mynářově tiskovce

21.10.2021 17:02 | Glosa

Editorka deníku Forum24 Johana Hovorková hodnotí dnešní tiskovou konferenci hradního kancléře Vratislava Mynáře jako necitlivou a neetickou. Reaguje tak zejména na zveřejněné video, na němž nemocný prezident Miloš Zeman podepisuje dokument o svolání Sněmovny před dosluhujícím předsedou Radkem Vondráčkem (ANO).

Balení kufrů, strach z vězení. Hovorková od Šafra se vyřádila na Mynářově tiskovce
Foto: Hana Brožková
Popisek: Kancelář prezidenta republiky zveřejnila videozáznam z podpisu dokumentu o svolání sněmovny. Skutečně jej podepsal z lůžka Miloš Zeman

Hovorková se už ani nepozastavuje nad tím, že opětovně nebyly na tiskové konferenci povolené dotazy novinářů. „Logicky – na nepříjemné otázky není nikdo připraven,“ má jasno redaktorka. Ta ve svém komentáři na serveru Forum24.cz tvrdí, že na Mynářově chování je vidět, že má velký strach „z balení kufrů a možného vězení“.

Mynář na tiskové konferenci zopakoval, že je prezident nemocný, a připomněl, že i prezident Václav Havel byl několikrát hospitalizován, ale tehdy to nikdo takto neřešil. „Jelikož Mynář dobře ví, že má problém a že se ho zastanou jedině ty nejhorší dezinformační weby, věnoval jim znovuoživení jejich oblíbeného tématu: Václava Havla a jeho zdravotní problémy v letech 1996–1998. Prostě proto, že neví, co jiného by měl udělat,“ kritizuje Mynáře Hovorková.

Jako velmi neetické k nemocnému člověku hodnotí Hovorková zveřejněné minutové video, na kterém Zeman podepisuje dokument o svolání Poslanecké sněmovny. Dokument byl předmětem spekulací, protože údajně Zemanův podpis neodpovídal jeho dřívějším podpisům.  

„První věcí, kterou se Mynář snažil vyřešit, bylo podezření, že Zeman nepodepsal dokument, kterým byla svolána Poslanecká sněmovna. Sice by stačilo, abychom viděli například fotografii a celý záznam byl poskytnut policii, ale logiku v jednání hradního osazenstva skutečně nehledejme. Nejprve tu máme nekonečné a zbytečné mlčení, pak zase video, které zachycuje Zemana ve vážném stavu na nemocničním lůžku,“ píše Hovorková.

„Je zjevné, že prezident Zeman na tom není dobře. Je vlastně zarážející, že místo kontinuálního informování a snahy chránit něčí soukromí sledujeme Mynářovy kroky, které nejprve vedou ke snaze všechno zamlčet, aby vzápětí kancléř ukázal všechno, necitlivě a netransparentně,“ nechápe Hovorková, proč bylo video zveřejněno.

Redaktorka za tím vidí hlavně snahu snížit tlak veřejnosti a policie, ačkoliv k tomu Mynář po vlastních chybách využil video nemocného člověka. „Co to ukazuje? Zveřejnění videa je samozřejmě velmi neetické ve vztahu k nemocnému člověku, ať jde o kohokoli. Jenomže Mynářovy zájmy jsou jen a pouze utilitární. Kancléř prezidenta nejprve doufal, že se podaří Zemanovy zdravotní problémy ututlat, pak zase potřeboval čelit tlaku nejen médií, ale i policie, a tak úplně otočil,“ má jasno Hovorková.

„Tisková konference Vratislava Mynáře nám potvrdila to, co už víme. Zaměstnanci Kanceláře prezidenta republiky jednají jen podle toho, co se jim zrovna hodí. O Zemana jim nejde ani trochu. A víme také, že prezident na tom opravdu není dobře. Jeho okolí se ale stará jen o to, aby se ještě pár dní udrželo u moci. Ať to bude stát i zbytky Zemanovy důstojnosti, nebo ne,“ dodává sebejistě Hovorková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…