Balík sociálních reforem jde do třetího čtení. Pohroma pro odpírače práce

30.08.2011 20:27

Vláda protlačila do třetího čtení balíček 17 sociálních reforem, jejichž platnost v březnu na žádost opozice pozastavil Ústavní soud. Na rozdíl od prvního čtení, kdy se kolem nich rozbouřila divoká diskuse, proběhlo úterní jednání hladce. Platnost uvedených reforem trvá po zásahu soudu pouze do konce letošního roku. Pokud poslanci balíček neodhlasují, přijde státní pokladna podle vlády v příštím roce o 20 milionů korun.

Balík sociálních reforem jde do třetího čtení. Pohroma pro odpírače práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Mezi zásadní pasáže reformního balíčku patří například zrušení sociálního příplatku. Výše nemocenské by měla zůstat na 60 procentech denního platu, které zaměstnavatel bude muset vyplácet po dobu tří týdnů. Státní příjmy by také mělo zásadně navýšit zachování sazby pojistného na sociální zabezpečení pro zaměstnavatele na 25 procent místo předchozích 24,1 procenta.

Sledujeme téma Sociální reforma

Na péči o postižené už jen 800 korun

Peníze by mělo ušetřit i ponechání náhradového poměru nemocenského pojištění na 60 procentech denního vyměřovacího základu nebo státní proplácení nemocenské až od 22. dne místo od 15., jak určovala dřívější praxe.

Balík také výrazně snižuje příspěvek na péči z 2000 korun na 800 korun měsíčně. Mění se také výměra výplaty rodičovského příspěvku ve tříleté a čtyřleté variantě. Porodné nově dostanou pouze rodiny s příjmem do 2,4násobku životního minima, a to jen na prvorozené dítě.

Reformy také zapovězují výplatu sociální dávky lidem, kteří jsou zaregistrovaní na úřadu práce a současně pracují. Lidé, kteří ze zaměstnání odejdou na vlastní žádost, dostanou nižší státní podporu.

O osudu zákona se definitivně rozhodne až ve třetím čtení, které by se podle návrhu poslance Jana Vidíma (ODS) mělo uskutečnit do dvou dnů.

Čtěte také:
K9 se dohodla. Sociální reformu podpoří i Véčka
Využívání sociální karty bude dobrovolné, shodli se poslanci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …