Bambiliony z pražských dotací prý budou transparentnější

29.08.2020 19:00

Rada Prahy schválila na pondělním zasedání zásady pro poskytování dotací. Jde o další krok k transparentnějšímu rozdělování veřejných prostředků. Nově budou existovat pravidla pro přidělování dotací mimo grantové systémy, budou zveřejňovány všechny podstatné informace o dotacích a dotace nad jeden milion korun budou podléhat důslednější zpětné kontrole.

Bambiliony z pražských dotací prý budou transparentnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček a primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib podepsali Memorandum o spolupráci Portálu Pražana a Portálu občana

Praha ročně rozděluje dotace za více než 1,2 miliardy korun. Drtivá většina z nich je rozdělovaná v rámci grantových programů, které mají předem daný systém přijímání a vyhodnocování žádostí a rozhodování o nich tak podléhá objektivním kritériím. Zhruba pět procent dotací se ale přiděluje na základě individuálního rozhodování, například proto, že je nelze mezi stávající grantové programy podřadit. Za účelem zvýšení transparentnosti a předvídatelnosti rozhodování rada stanovila, že i tyto individuální žádosti budou podléhat věcnému hodnocení podobně jako u grantů, aby rozhodování o nich mělo jasná pravidla.

„Rozdělování veřejných prostředků musí podléhat jasným pravidlům, aby nevznikaly pochybnosti o nekalých praktikách, jako se to projevilo v minulosti například u sportovních dotací. Zásady pro poskytování dotací schválené radou jsou významným krokem vpřed,“ říká radní pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský, který schválený materiál předkládal.

K dalšímu zvýšení transparentnosti bude sloužit zveřejňování všech podstatných informací o poskytovaných dotacích včetně získaného bodového hodnocení v jednotlivých kritériích; účelnost, potřebnost, efektivnost, hospodárnost a proveditelnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…