Bankéř z ČNB poslal přes ČT vzkaz Babišovi: Tak hloupí nejsme. My se nemůžeme vymlouvat...

04.11.2021 21:30

Centrální banka nečekaně tvrdě zasáhla proti zdražování v Česku, a sice velkým zvýšením úrokových sazeb na mezibankovním trhu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Cílem je zastavit inflaci, tak aby za rok až rok a půl byla na očekávaných dvou procentech. O tom, proč centrální bankéři vybrali takto razantní krok, hovořil v pořadu Interview ČT24 Vojtěch Benda, člen bankovní rady ČNB. A přidal vzkaz premiérovi, který zvýšení úrokových sazeb ostře kritizoval.

Bankéř z ČNB poslal přes ČT vzkaz Babišovi: Tak hloupí nejsme. My se nemůžeme vymlouvat...
Foto: cnb.cz
Popisek: Vojtěch Benda, člen bankovní rady ČNB

„Nejsme v úplně obvyklé době, čelíme poměrně vysoké inflaci. V této chvíli tedy většina bankovní rady dospěla k názoru, že není důvod, aby ekonomiku ještě více stimulovala výrazně uvolněnou měnovou politikou. Pokud chce centrální banka dělat politiku, která má brzdit případné inflační tlaky, tak musí tu politiku přizpůsobit situaci,“ uvedl Benda, proč bylo třeba nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997.

Inflace se v září přiblížila k pětiprocentní hranici. „Z našeho pohledu se proto jevilo správné dostat se rychleji na úroveň, která by mohla být odpovídající,“ uvedl s tím, že bankovní rada je v případě potřeby připravena pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. „Je třeba říct, že ještě v té odpovídající úrovni nejsme, růst úrokových sazeb není zřejmě poslední a bude pokračovat v závislosti na ekonomickém vývoji,“ doplnil.

Předseda vlády Andrej Babiš zvýšení úrokové sazby o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta dnes odsoudil. Je to podle něj naprosto nesmyslný a nepochopitelný krok. Upozornil, že v zahraničí nejsou sazby zdaleka tak vysoké. ČNB tím prý zdražování nezabrání. Je zvědavý, jak tímto krokem chtějí bankéři ovlivnit ceny energií.

„Já myslím, že nikdo nečeká, že jsme takoví hlupáci, že bychom očekávali, že zvýšením úrokových sazeb zítra vstaneme a ceny energií budou tam, kde byly, skutečně tak hloupí nejsme! Víme, že to jde mimo nás,“ reagoval na kritické výroky předsedy vlády.

My jsme zodpovědní za měnovou politiku zde v České republice. „To znamená, že nezodpovídáme a nemůžeme se vymlouvat na to, že někdo dělá svou politiku jinak, ať už dobře, nebo špatně. Faktory, které cenový tlak způsobují, jsou víceméně globální,“ podotkl.

„Už před covidem jsme byli svědky poměrně přehřátého trhu práce, byla extrémně nízká nezaměstnanost, která dlouhodobě při uvolněných politikách fiskální a měnové tlačí na růsty cen a mezd, které pak neodpovídají dlouhodobě udržitelnému konkurenčnímu prostředí,“ upozornil člen bankovní rady ČNB.

Zahraniční vlivy pro vyšší inflaci podle Bendy mohou relativně brzy odeznít, až se zásobíme plynem a kontejnery budou tam, kde mají být. „Předpokládáme, že se do určité doby situace stabilizuje. Tyto inflační tlaky mohou zmizet, nebude to ale asi tak rychlé. Na rozdíl od eurozóny my jsme byli v jiné situaci, co se týká domácí české ekonomiky,“ hájil zvýšení úrokové sazby.

Čtvrteční krok ČNB má prý za cíl navrátit inflaci do blízkosti dvouprocentního cíle za zhruba 12 až 18 měsíců. Měl by také podpořit ukotvenost inflačních očekávání firem a domácností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…