Bárta a Škárka ze sněmovny. To by se stalo, kdyby platil starý návrh Rychetského

16.04.2012 8:51

Představa, že vězeňská eskorta do Poslanecké sněmovny vozí na hlasování Jaroslava Škárku, je pro politiky natolik iritující, že nyní bleskově hledají způsob, jak zbavit mandátu odsouzené poslance. Uvažují dokonce o rychlé změně ústavy. Informuje o tom deník MF Dnes.

Bárta a Škárka ze sněmovny. To by se stalo, kdyby platil starý návrh Rychetského
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Pražského exprimátora Pavla Béma, bývalého ministra dopravy Víta Bártu a poslance Jaroslava Škárku volilo v posledních volbách více než čtvrt miliónu občanů. Všichni tři ale nyní čelí výzvám ke složení mandátů.
 
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský s těmito výzvami nesouhlasí. V rozhovoru pro Dnes prohlásil, že v politice platí jiná etická pravidla než v právu. "To je u politiků běžné a normální, že se navzájem vyzývají ke složení mandátu," řekl v rozhovoru Rychetský.


 
Předseda Ústavního soudu ale Škárku, Bártu a Béma neobhajuje. Tvrdí pouze, že o zániku mandátu zákonodárce nerozhodují stranické sekretariáty nebo jiní politici.
 
Podle MF Dnes právě Pavel Rychetský vypracoval v roce 2002 v tomto smyslu změnu ústavy. Podle něj by poslanci automaticky zanikl mandát, kdyby byl pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody za úmyslný trestný čin. "Nedbalostních činů a dopravních nehod by se to samozřejmě netýkalo," řekl Rychetský deníku.
 
Předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová chce v těchto dnech návrh šéfa Ústavního soudu opět oprášit. Protože se koaliční strany především chtějí zbavit Víta Bárty, bude Rychetského zákon rozšířen tak, aby se vztahoval i na osoby odsouzené k podmíněnému trestu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…